Siirry pääsisältöön

Tampereen Kädentaitomessut 2019


Lippu messuille saatu blogipostausta vastaan.

Tampereen Kädentaitomessut ovat monen käsityöharrastajan kalenterissa tärkeäksi merkitty tapahtuma. Viime vuonna pääsin vain muutaman tunnin käynnille, joten tänä vuonna oli aika nauttia tapahtumasta oikein kunnolla. Vietin messuilla kaksi päivää, lauantain ja sunnuntain, molempina päivinä lähes työpäivän mittaisen ajan. Jalat olivat kävelystä puhki, mutta mieli oli virkeä ja pää täynnä innostusta ja ideoita. Tässä postauksessa kuvia ja juttua minulle mieleen jääneistä asioista.


Joka vuosi päädyn ihastelemaan ideoita ja vinkkejä Taitokeskusten täyttämälle Taitokadulle. Niin tänäkin vuonna. Yläkuvassa Taito Varsinais-Suomen kekseliäitä vanerisia himmeleitä, joita voi kuvioida todella monella tavalla ja monella erilaisella materiaalilla. Alemmassa kuvassa näkyy myös pieni kudontakehys, jolla voi kutoa pieniä töitä. Kudonta on ollut tämän vuoden käsityötekniikka ja siksikin kudontaa oli messuilla esillä. Itse tulen näissä vuoden tekniikoissa aina vähän jäljessä. Kudonta on tänä vuonna pyörinyt mielessä usein, mutta toteutuksen asteelle se ei vielä ole päätynyt. Ehkä ensi vuonna.Kädentaitomessuilla on mielestäni mukava, kaiken muun ohella, opetella myös jotain uutta. Tänä vuonna Novitalla oli työnäytöksiä koukkuamisesta. Olen joskus kouluaikana koukunnut tasoneuletta (en ole varma, miten sitä nimitetään), mutta suljettua neuletta en ole koskaan tehnyt. Joskus yritin ymmärtää jotain ohjetta, mutta pelkästään lukemalla en saanut siitä selvää. Nyt ymmärsin idean ja saatan kokeilla sitä kotonakin.

Toinen taito, johon messuilla sain opetusta, oli valekonttineuleen neulominen. Moreenin osastolla oli sunnuntaina mahdollisuus kokeilla sitä Anna Karoliina Tetrin opastuksessa. Hän on kirjoittanut kirjan perinteisistä villasukista ja ohje myös valekonttineuleen neulomiseen löytyy sieltä. Uuden harjoittelu messuhälinän keskellä tuntui rauhoittavalta ja innostavalta. Valekonttineulos oli helppo oppia ja sitä voisi hyvin käyttää villasukkien tai lapasten varsissa.Sanna Vatanen ja hänen Jämälankakirjansa ovat inspiroineet minua monta kertaa. Myös Bää!-kirja oli innostava ja kaunis. Tänä vuonna Sanna julkaisi messuilla toisen jämälankakirjan nimellä Jämä!, joita painettiin vain 150 kappaletta. Kirjat myös sidottiin käsin. Minulle tuli kiire hankkia omani, kun en heti messuille mennessä muistanut etsiä oikeaa osastoa. Onneksi sain kirjan nro 103 Sannan omistuskirjoituksella. Kirjan neuleet olivat osastolla myös esillä ja niitä näkyy alla olevissa kuvissa. 


Messuilla on kiva istahtaa myös katsomaan joitakin näytöksiä. Tänä vuonna kävin katsomassa päälavalla Suomen Kädentaidot-muotinäytöksen, jossa oli useiden yritysten vaatteita. Kuvat yllä ja alla olen ottanut Taito Keski-Suomen järjestämässä näytöksessä, jossa esiteltiin Neulemuotoilukoulutusta ja koulutuksessa olevien suunnittelemia ja toteuttamia upeita neuletöitä. Messuilla esillä on myös paljon ideoita ja inspiraatiota. Huomaan, että jotkut messuilla nähdyt ideat putkahtelevat mieleen vasta nyt muutama päivä messujen jälkeen. Yllä olevassa kuvassa on vuoden askartelija-kilpailun töitä. Alla olevassa kuvassa on vuoden uutuustuotteeksi valitut muovittomat sukkalangat, Pentti ja Wilhelmi, yritykseltä nimeltä Vuonne. Langat on tehty suomalaisesta lampaanvillasta ja vahvikkeena on puukuitu tenceliä.


Tykkään kierrellä messuilla ystävien kanssa, jolloin näkee enemmän asioita kuin yksin ollessa, inspiroituu ystävän ajatuksista ja kiinnitää huomiota asioihin, joita ei itse edes huomaisi. Tapasin messuilla Craft Candidate-blogin Teresaa. Oli kiva tavata livenä ja jakaa ajatuksia. Yhdessä osallistuimme myös kässäbloggareiden tapaamiseen. Suurimman osan messuiluajasta vietin kahden ystäväni seurassa, joiden kanssa myös majoituimme Tampereen keskustassa. Oli ihana jatkaa käsityökeskusteluja myös illan aikana. Messujen viimeiset tunnit vietin kierrellen yksikseni ja nautin kyllä siitäkin. 

Messuista jäi hyvä ja innostunut olo. Mieli virkistyi ja pää sai uusia ajatuksia. Nyt on kassillinen tarvikkeita odottamassa aikaa inspiraation toteuttamiseen. Kommentit

 1. Olipa ihana, että sait nauttia kaikessa rauhassa messuista!
  Messut näyttivät olevan tosi monipuoliset ja runsaat.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Messut oli todellakin runsaat, joten tämä kahden päivän messuilla olo oli ihan hyvä ratkaisu. Sai käyttää koko viikonlopun käsitöille.

   Poista
 2. Kiitos itsellesi messuseurasta! Oli mukava tavata. <3 Ja kiva raportti, hyvät kuvat!

  VastaaPoista

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Helppo pipo ohjeineen

Huomasin viikko sitten somesta, että asunnottomille oli meneillään pipojen, lapasten ja sukkien keräys. Minulla oli juuri siinä vaiheessa kesken neuletyö, johon olin vähän kyllästynyt. Kaipasin siis vaihtelua. Pengoin lankalaatikkoni läpi ja löysin neljä pientä kerää jämälankoja, jotka olivat suunnilleen samanpaksuisia (vastasivat paksuudeltaan ehkä Novitan Isoveli-lankaa) ja sopivat väreiltään jotenkin yhteen. Päätin osallistua hyväntekeväisyysprojektiin neulomalla pipon.  Malttamattomana en jaksanut tehdä mallitilkkua ja loin summittaisesti silmukoita. Muutaman kerroksen jälkeen totesin pipon olevan lasten kokoa ja purin työn. Toisen kerrankaan jälkeen silmukoita ei ollut tarpeeksi. Kolmannella kerralla onnistui. Tästä opin taas kerran sen, että nopeammin olisin saanut valmista, jos olisin malttanut mieleni ja tehnyt edes pienen mallitilkun.  Loin onnistuneeseen pipoon 90 silmukkaa 3,5:n puikoille. Olen saanut jonkun käsityölehden kylkiäisenä Prymin ergonomiset puiko

Ainakin yksi huivi vielä...

Olen kertonutkin, että huivejä on mielestäni kiva tehdä eikä niitä ole koskaan liikaa. Käytän huiveja töissä, jos nyt en ihan päivittäin, niin ainakin viikottain, varsinkin kylmien säiden aikana. Huivi tuo väriä asuun ja lämmittää.  Neuloin talven aikana itselleni villapaidan ja siihen myös jonkinlaisen irtokauluksen. Kaulus tai tuubi venyi käytössä, eikä se oikein tuntunut sopivalta. Venyessään siitä tuli liian kapea ja roikkuva.  Hiihtolomalla olin neulomassa Neuloosissa ja sain sieltä idean. Neuloosin Anne oli tehnyt ihanan kevyen huivin reikäneuleisenä. Ohje oli helppo ja valmis huivi näyttävä. Minulla oli vielä villapaidan lankaa jäljellä, joten päätin kokeilla. Huivissa on 37 silmukkaa. Ensimmäinen silmukka neulotaan aina oikein. Sen jälkeen langankierto ja kaksi silmukkaa oikein yhteen. Tätä jatketaan kerros loppuun. Anne oli tehnyt nurjilla silmukoilla, jolloin siitä tuli hieman eri näköinen. Tämä huivi valmistui nopeasti ja lopputulos on runsas ja ilm

Elämäni ensimmäinen neulottu hame

Sain joku aika sitten KlompeLOMPE-kirjan arvioitavaksi ja ihastuin kirjaan välittömästi. Sen tyyliin, sopivan tuntuisiin ohjeisiin ja suloisiin kuviin. Kirjasta bongasin neulotun hameen ohjeen, joka sai ajatukseni liikkeelle. Eipä ollut aikaisemmin tullut edes mieleen neuloa hametta. Se tuntui jotenkin mahdottomalta. Toisaalta, käytänhän trikoista hametta, miksen siis neulottuakin. Lisäksi talvisin palelen töissä jatkuvasti, joten lämmittävät vaatteet eivät olisi pahitteeksi. Miksi siis hame ei olisi seuraava neuleprojekti? Lainasin kirjastosta toisenkin KlompeLOMPE- kirjan, Ihania neuleita lapsille. Sieltä löytyi Siksak- hame mielestäni vielä kauniimmalla pintaneulekuviolla. Se siis valikoitui lopulta neulottavakseni. Ostin Neuloosista Langin Novena baby alpaca- lankaa, joka on hyvälaatuista ja kestää jonkin verran kulutusta. Vyötteen tietojen mukaan lanka kestää jopa 30 asteen hellävaraista konepesua. Hame joutuu paljon kovempaan käyttöön kuin vaikkapa paita tai huivi, joten la