Siirry pääsisältöön

Tampereen Kädentaitomessut 2019


Lippu messuille saatu blogipostausta vastaan.

Tampereen Kädentaitomessut ovat monen käsityöharrastajan kalenterissa tärkeäksi merkitty tapahtuma. Viime vuonna pääsin vain muutaman tunnin käynnille, joten tänä vuonna oli aika nauttia tapahtumasta oikein kunnolla. Vietin messuilla kaksi päivää, lauantain ja sunnuntain, molempina päivinä lähes työpäivän mittaisen ajan. Jalat olivat kävelystä puhki, mutta mieli oli virkeä ja pää täynnä innostusta ja ideoita. Tässä postauksessa kuvia ja juttua minulle mieleen jääneistä asioista.


Joka vuosi päädyn ihastelemaan ideoita ja vinkkejä Taitokeskusten täyttämälle Taitokadulle. Niin tänäkin vuonna. Yläkuvassa Taito Varsinais-Suomen kekseliäitä vanerisia himmeleitä, joita voi kuvioida todella monella tavalla ja monella erilaisella materiaalilla. Alemmassa kuvassa näkyy myös pieni kudontakehys, jolla voi kutoa pieniä töitä. Kudonta on ollut tämän vuoden käsityötekniikka ja siksikin kudontaa oli messuilla esillä. Itse tulen näissä vuoden tekniikoissa aina vähän jäljessä. Kudonta on tänä vuonna pyörinyt mielessä usein, mutta toteutuksen asteelle se ei vielä ole päätynyt. Ehkä ensi vuonna.



Kädentaitomessuilla on mielestäni mukava, kaiken muun ohella, opetella myös jotain uutta. Tänä vuonna Novitalla oli työnäytöksiä koukkuamisesta. Olen joskus kouluaikana koukunnut tasoneuletta (en ole varma, miten sitä nimitetään), mutta suljettua neuletta en ole koskaan tehnyt. Joskus yritin ymmärtää jotain ohjetta, mutta pelkästään lukemalla en saanut siitä selvää. Nyt ymmärsin idean ja saatan kokeilla sitä kotonakin.

Toinen taito, johon messuilla sain opetusta, oli valekonttineuleen neulominen. Moreenin osastolla oli sunnuntaina mahdollisuus kokeilla sitä Anna Karoliina Tetrin opastuksessa. Hän on kirjoittanut kirjan perinteisistä villasukista ja ohje myös valekonttineuleen neulomiseen löytyy sieltä. Uuden harjoittelu messuhälinän keskellä tuntui rauhoittavalta ja innostavalta. Valekonttineulos oli helppo oppia ja sitä voisi hyvin käyttää villasukkien tai lapasten varsissa.



Sanna Vatanen ja hänen Jämälankakirjansa ovat inspiroineet minua monta kertaa. Myös Bää!-kirja oli innostava ja kaunis. Tänä vuonna Sanna julkaisi messuilla toisen jämälankakirjan nimellä Jämä!, joita painettiin vain 150 kappaletta. Kirjat myös sidottiin käsin. Minulle tuli kiire hankkia omani, kun en heti messuille mennessä muistanut etsiä oikeaa osastoa. Onneksi sain kirjan nro 103 Sannan omistuskirjoituksella. Kirjan neuleet olivat osastolla myös esillä ja niitä näkyy alla olevissa kuvissa. 






Messuilla on kiva istahtaa myös katsomaan joitakin näytöksiä. Tänä vuonna kävin katsomassa päälavalla Suomen Kädentaidot-muotinäytöksen, jossa oli useiden yritysten vaatteita. Kuvat yllä ja alla olen ottanut Taito Keski-Suomen järjestämässä näytöksessä, jossa esiteltiin Neulemuotoilukoulutusta ja koulutuksessa olevien suunnittelemia ja toteuttamia upeita neuletöitä. 



Messuilla esillä on myös paljon ideoita ja inspiraatiota. Huomaan, että jotkut messuilla nähdyt ideat putkahtelevat mieleen vasta nyt muutama päivä messujen jälkeen. Yllä olevassa kuvassa on vuoden askartelija-kilpailun töitä. Alla olevassa kuvassa on vuoden uutuustuotteeksi valitut muovittomat sukkalangat, Pentti ja Wilhelmi, yritykseltä nimeltä Vuonne. Langat on tehty suomalaisesta lampaanvillasta ja vahvikkeena on puukuitu tenceliä.


Tykkään kierrellä messuilla ystävien kanssa, jolloin näkee enemmän asioita kuin yksin ollessa, inspiroituu ystävän ajatuksista ja kiinnitää huomiota asioihin, joita ei itse edes huomaisi. Tapasin messuilla Craft Candidate-blogin Teresaa. Oli kiva tavata livenä ja jakaa ajatuksia. Yhdessä osallistuimme myös kässäbloggareiden tapaamiseen. Suurimman osan messuiluajasta vietin kahden ystäväni seurassa, joiden kanssa myös majoituimme Tampereen keskustassa. Oli ihana jatkaa käsityökeskusteluja myös illan aikana. Messujen viimeiset tunnit vietin kierrellen yksikseni ja nautin kyllä siitäkin. 

Messuista jäi hyvä ja innostunut olo. Mieli virkistyi ja pää sai uusia ajatuksia. Nyt on kassillinen tarvikkeita odottamassa aikaa inspiraation toteuttamiseen. 



Kommentit

  1. Olipa ihana, että sait nauttia kaikessa rauhassa messuista!
    Messut näyttivät olevan tosi monipuoliset ja runsaat.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Messut oli todellakin runsaat, joten tämä kahden päivän messuilla olo oli ihan hyvä ratkaisu. Sai käyttää koko viikonlopun käsitöille.

      Poista
  2. Kiitos itsellesi messuseurasta! Oli mukava tavata. <3 Ja kiva raportti, hyvät kuvat!

    VastaaPoista

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Puikon ensimmäinen silmukka -neuloa vai ei?

Olen oppinut neulomaan joskus alakoulun ensimmäisillä luokilla. Seurasin aikani äitini neulomista ja halusin oppia saman myös itse. Äiti opetti minulle silmukoiden luomisen ja oikean silmukan neulomisen. Niillä ohjeilla syntyi jo ensimmäinen valmis työ. Taisi olla joku patalapun tapainen. Seuraavaksi syntyi muistaakseni puvustoa Barbielle. Äidin ohjeissa puikon ensimmäinen silmukka nostettiin neulomatta. Oranssissa tilkussa näkyy miltä neuleen reuna näyttää. Tätä ohjetta olen noudattanut useimmiten neuloessani. Neuleen reunasta on tällä tavalla ihan ok, siisti ja tasainen. Ei kuitenkaan mitenkään erityinen. Välillä olen kokeillut myös puikon ensimmäisen silmukan neulomista. Mallina tästä on tummempi sininen tilkku. Tätä olen tehnyt varsinkin, jos sillä on ollut merkitystä onko silmukka neulottu nurin vai oikein. Tämäkin on ollut ihan käyttökelpoinen ja joissakin tilanteissa erittäin tarpeellinen. Tällä viikolla opin uuden tavan aloittaa neule. Työkaverini opetti ta

Ainakin yksi huivi vielä...

Olen kertonutkin, että huivejä on mielestäni kiva tehdä eikä niitä ole koskaan liikaa. Käytän huiveja töissä, jos nyt en ihan päivittäin, niin ainakin viikottain, varsinkin kylmien säiden aikana. Huivi tuo väriä asuun ja lämmittää.  Neuloin talven aikana itselleni villapaidan ja siihen myös jonkinlaisen irtokauluksen. Kaulus tai tuubi venyi käytössä, eikä se oikein tuntunut sopivalta. Venyessään siitä tuli liian kapea ja roikkuva.  Hiihtolomalla olin neulomassa Neuloosissa ja sain sieltä idean. Neuloosin Anne oli tehnyt ihanan kevyen huivin reikäneuleisenä. Ohje oli helppo ja valmis huivi näyttävä. Minulla oli vielä villapaidan lankaa jäljellä, joten päätin kokeilla. Huivissa on 37 silmukkaa. Ensimmäinen silmukka neulotaan aina oikein. Sen jälkeen langankierto ja kaksi silmukkaa oikein yhteen. Tätä jatketaan kerros loppuun. Anne oli tehnyt nurjilla silmukoilla, jolloin siitä tuli hieman eri näköinen. Tämä huivi valmistui nopeasti ja lopputulos on runsas ja ilm

Suolalyhty

Tänä talvena ennen joulua ei juuri pakkasia ollut ja valkoinen joulukin jäi haaveeksi. Näinkin usemmassa paikassa lasipurkeista tehtyjä lyhtyjä, joihin suolalla oli saatu huurteinen kuvio. Purkit näyttivät hyvältä ja ohje tuntui olevan helppo toteuttaa. Työkiireiltäni en ehtinyt hommaa kovin ajoissa aloittaa. Jouluviikolla, 4 päivää ennen aattoa, laitoin kahteen tädiltäni saamaani Karhulan lasipurkkiin merisuolaa reilun kerroksen purkin pohjalle. Kaadoin päälle lämmintä vettä sen verran, että suolarakeet peittyivät. Jossakin ohjeessa oli maininta, että suola nouseen purkin reunoja pitkin paremmin lämpimässä. Jätin purkit keittiön tasolle ja siirtelin jouluruokien valmisteluiden lomassa lämpimiin paikkoihin. Jouluaattona pienempi lyhty näytti hyvältä ja poltinkin siinä tuikkua. Isompi tuntui jämähtäneet paikoilleen. Muutaman päivän päästä oli kuitenkin isommassakin purkissa tapahtunut toivottua muutosta. Sain joulun pyhiksi siis kaksi talvista lyhtyä, joissa oli kauniit h