keskiviikko 11. marraskuuta 2015

Kestovanulaput

Joku aika sitten törmäsin netissä  kestovanulappuihin. Eipäs ollut itselle todellakaan tullut edes mieleen ommella tai virkata omia vanulappuja. Vanulappuja kun saa helposti kaupasta ja ne ovat hyvin toimivia. Kestovanulaput ovat kuitenkin varsin loistava keksintö. Niillä voi pyyhkiä silmämeikit pois ja käytön jälkeen pestä pesukoneessa. Tämä on huomattavasti ekologisempaa kuin valmistaa uusia vanulappuja.

Ensimmäiset kestovanulappukokeiluni virkkasin bambulangasta tekemällä pyöreitä lappuja pylväillä. Niistä tuli ihan käyttökelpoisia, mutta imukyky ei ollut paras mahdollinen. Löysin paremman mallin Kotivinkin sivuilta. Malli oli kaunis ja vanulaput ainakin näyttivät pehmeiltä.


Näitä oli hauska virkata. Pampuloiden tekeminen oli välillä hieman haastavaa, mutta laput valmistuivat suhteellisen nopeasti. Lankana näissäkin bambulanka. Valitsin bambulangan sen mahdollisten antibakteeristen ominaisuuksien vuoksi.


Muokkasin Kotivinkin ohjetta hieman. Alkurenkaaseen tein yhden ketjusilmukan enemmän, kun muuten tuntui tulevan liian ahdasta. Ja jokaisen pampulan jälkeen tein yhden kiinnittävän ketjusilmukan ja lisäksi vielä toisen.


Kestovanulappuni ovat käytössä osoittautuneet pehmeiksi, imukykyisiksi ja ihan käytettäviksi. Silmämeikin poistoaine ja itse silmämeikkikin irtoavat lapuista hyvin pesukoneessa. Laput vaan pesupussiin ja koneeseen. Niin, ja irtoaa se meikki näiden avulla sieltä silmistäkin.


Jos käytän vuodessa useamman sata vanulappua, näiden virkattujen lappujen käytöllä voin ainakin hieman vähentää käytettyjen vanulappujen jätevuorta.

Loppulangasta neuloinkin ystävälle lahjaksi tiskirätin. Tästä pääset lukemaan jutun siitä.

4 kommenttia:

 1. Mielenkiintoista!
  Ei oo tosiaan tullut tuollainen mieleen. Mutta miksei toimisi, kun bambutiskirätitkin toimii. Voisin ainakin kuvitella, että tiskiräteissä on moninkertaisesti kaikkia bakteereja ja pöpöjä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niinpä. Hyvältä vaikuttaa ainakin minun käytössä.

   Poista
 2. Loistava idea Kati. Eipä ole tullut puheeksi tämä. Näitä ehtisi tehdä vielä siskolle lahjapussukallisen jouluksi. Kaisa

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos. Hyvin ehtisit vielä virkkailla :-)

   Poista

Kiitos kommentistasi!