Siirry pääsisältöön

BÄÄ! Neulo & kirjo kuvioita- kirja

Kirjavinkki                                             Kirja saatu arvostelukappaleena Moreenilta


Olen aina tykännyt Sanna Vatasen ohjeista, ideoista ja kirjoista. Jämälanka-kirja oli pitkään ehdoton suosikkini ja olen toteuttanutkin joitain Sannan ohjeita. Viime vuonna Tampereen Käsityömessuilla tapasin Sannan ensimmäistä kertaa livenä ja juttelinkin hänen kanssaan mm. konttineuleen neulomisesta. Sanna on kyllä ihastuttava persoona ja valtavan lahjakas kädentaitaja ja suunnittelija.


Olinkin iloinen saadessani Sannan uusimman kirjan Moreenilta arvioitavaksi. Kirja jatkaa edellisen kirjan linjaa. Edellinen kirja oli BÄÄ! Neulo & virkkaa suomenlampaan villasta. Juurikin tässä edellisessä kirjassa oli käytetty konttineuletta mm. neulottuun ja huovutettuun reppuun.


Uusin kirja on neuleen kuvioimisesta. Kirjassa on käytetty kolmenlaisia neuleen kuviointeja: kirjoneuletta, oikeilla ja nurjilla silmukoilla kuviointia (siis erilaisia pintaneulekuvioita) ja näiden yhdistelmiä eli kaksivärisiä pintaneuleita. Kuviot ovat selkeitä, geometrisiakin, mutta kuitenkin hyvällä tavalla niin perinteikkäitä. Sanna on onnistunut mielestäni käyttämään suunnittelussaan vanhoja, tuttuja asioita uudella, modernilla tavalla. Kirjassa on ohjeita erilaisiin pieniin neuletöihin, kuten lapasiin, sukkiin ja pipoihin. Ohjeita on yhteensä 20. Lisäksi kaikkia malleja voi värittää, kuten kirjan ohjeissa on neuvottu tai vaikka ihan oman idean mukaan. Mielestäni neuleen värittäminen on ihana idea. Kirjassa on myös ohje värityslapasiin ja -sukkiin. Ihan loistava juttu! 


Minkään työn ohjeet eivät ole kovin pitkät tai monimutkaiset. Valmiita lankaehdotuksia kirjassa ei ole, muutamassa mallissa on lankaidea. Eli ohjeessa on mainittu puikkokoko ja langan grammamäärä. Kirjasta löytyy myös hyvät ohjeet silmukoiden värittämiseen eli kirjomiseen. 


Yksi parhaista asioista Sanna Vatasen kirjoissa on loistavat, kauniit valokuvat, jotka on ottanut Sami Repo. Edellisen kirjan kuvissa oli enemmän luonnonmukainen väritys, tässä kirjassa on mukana on värikkyyttä ja pirteyttä. Värejä on kuitenkin käytetty maltillisesti ja yhdistelmät ovat hyvin harmonisia. Kirja on kaunis ja inspiroiva ja sopii vaikka joululahjaksi käsitöitä tekevälle. 

Viikonloppuna Tampereen Kädentaitomessuilla on myös esillä BÄÄ! Lankalaboratorio, isompana kuin viime vuonna ja Sanna Vatanen esittelemässä suomenlampaan villaa. Alla kuva viime vuoden messuilta. Minäkin messuilen lauantaina ja minut voi tavata käsityöbloggareiden ja lukijoiden tapaamisessa Seminaaritila Marsissa 2. kerroksessa klo 14.00-15.30. Olen paikalla ainakin osan aikaa, mutta voi minua tulla moikkaamaan kesken messukierroksenkin. Inspiroivaa messuilua ja ihanaa viikonloppua!

Kommentit

  1. Mahtavaa! Käväisin juuri tämän vuoden messuilla ja itsekin tapasin Sanna Vatasen, jonka fani olen ollut myös pitkään. :) Valitettavasti huomenna en ehdi messuille - olisi ollut tosi kiva nähdä!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiva, että pääsit käymään messuilla. Mäkin odotan innolla huomista. Olisi ollut kyllä kiva nähdä sua. Mullakin on kyytien takia melko tiukka aikataulu, joten saa nähdä, miten puolikkaaseen messupäivään mahtuu kaikkien mahdollisten ihmisten tapaaminen, loputtomien ideoiden ihastelu ja omien ostosten tekeminen :-) Toivottavasti nähdään joku toinen kerta.

      Poista

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Oslo-pipo ja muut neulelahjat

Uusi vuosi on alkanut ja olen lomaillut oikein kunnolla. Olen ottanut rennosti ja viettänyt aikaa perheen kanssa kotoillen. Hämmästyksekseni olen katsonut jopa muutaman elokuvan ilman neuletta käsissäni. Poikkeuksellista minulle, mutta tauko tekee hyvää, mukavasta harrastuksestakin. Loppulomasta sain siivottua työhuoneeni ja tehtyä pari pitkään keskeneräisenä ollutta käsityötä loppuun. Joten voin aloittaa tämän vuoden melkein puhtaalta pöydältä.

Tässä postauksessa kuitenkin vielä viime vuoden neulomuksiani, nimittäin joululahjaneuleet. Minä harvemmin innostun mistään hitti-asiasta. Tai olen vähän mattimyöhänen ja toteutan idean vasta sitten, kun se ei enää ole hitti. Viime syksynä Oslo-pipoja valmistui monen bloggarin toimesta ja niitä vilahteli Insta-tileillä usein. Kiinnostuin piposta sen yksinkertaisuuden vuoksi. Päätin neuloa kummipojalleni sellaisen joulupakettiin, koska arvelin alakouluikäisen käyttävän sellaista. Kummitäti kun ei ole ehkä muuten aallonharjalla nykymuodin suhte…

Ainakin yksi huivi vielä...

Olen kertonutkin, että huivejä on mielestäni kiva tehdä eikä niitä ole koskaan liikaa. Käytän huiveja töissä, jos nyt en ihan päivittäin, niin ainakin viikottain, varsinkin kylmien säiden aikana. Huivi tuo väriä asuun ja lämmittää. 
Neuloin talven aikana itselleni villapaidan ja siihen myös jonkinlaisen irtokauluksen. Kaulus tai tuubi venyi käytössä, eikä se oikein tuntunut sopivalta. Venyessään siitä tuli liian kapea ja roikkuva. 

Hiihtolomalla olin neulomassa Neuloosissa ja sain sieltä idean. Neuloosin Anne oli tehnyt ihanan kevyen huivin reikäneuleisenä. Ohje oli helppo ja valmis huivi näyttävä. Minulla oli vielä villapaidan lankaa jäljellä, joten päätin kokeilla.

Huivissa on 37 silmukkaa. Ensimmäinen silmukka neulotaan aina oikein. Sen jälkeen langankierto ja kaksi silmukkaa oikein yhteen. Tätä jatketaan kerros loppuun. Anne oli tehnyt nurjilla silmukoilla, jolloin siitä tuli hieman eri näköinen.

Tämä huivi valmistui nopeasti ja lopputulos on runsas ja ilmava. Lankaa ei mennyt ko…

Helppo kolmiohuivi ohjeineen

Sain lainata Suomi100-itsenäisyysjuhliin työkaverini kansallispukua. Neuloin hänelle kiitokseksi puvun lainasta huivin. Lankana käytin Novitan Elegia-lankaa. Mallina helppo, useasti itselleni ja lahjaksikin neuloma kolmiohuivi ainaoikeinneuleena.


Vastaavia kolmiohuiveja löytyy erilaisina ohjeina netistä enemmänkin. Minä olen ohjeen bongannut joskus vuosia sitten jostain lehdestä. Se oli muistaakseni aikoinaan Siwasta saatu mainoslehti. 

Huivi aloitetaan luomalla 4 simukkaa. Neulotaan ainaoikeinneuletta. Joka neljännen kerroksen lopussa lisätään yksi silmukka, kunnes ollaan sopivasti työn puolessa välissä. Eli itse ajattelen, että joka toinen kerta, kun tulen huivin levenevälle sivulle, lisään silmukan. (Ohje silmukan lisäämiseen) Sen jälkeen joka neljäs kerros kavennetaan yksi silmukka, kunnes jäljellä on enää 4 silmukkaa. (Ohje silmukan kaventamiseen) Nämä silmukat päätellään ja työ on päättelyä ja pingoitusta vaille valmis. 


Mukavaa alkanutta viikkoa!