Siirry pääsisältöön

Ompeluinnostus osa 3


Kototeon Sanna käynnisti lokakuussa Renew Mama- projektin, jonka tarkoituksena oli kannustaa ompelemaan vaatteita itselle. Ryhdyin pitkästä aikaa ompelemaan oikein urakalla, siis useamman vaatteen verran. Ja olikin oikein ihanaa innostua ja tällä kertaa myös onnistua. Aikaisemmat ompeluinnostuspostaukseni tämän projektin tiimoilta löydät täältä ja täältä.Ostin syysloman alussa Jyväskylän Kangaskaupasta raidallista trikoota paitaa varten ja merinovillaneulosta neuletakkia varten. 


Olen ommellut trikoovaatteita melko vähän, mutta näiden vaatteiden kohdalla tuli sellainen olo, että tämähän alkaa sujua. Siksi olin aika innoissani. Leikkasin trikoopaidan Ottobressä 5/2013 (malli on Autumn Mood) olleiden trikoopaidan kaavojen mukaan. Lisäsin ihan vähän väljyyttä paidan keskelle, kun epäilin mittojani. Se ei ehkä olisi ollut tarpeen, koska ommellessa sitten kuitenkin hieman pienensin saumanvaroja.


Ompelin paidan saumurilla ja sain raidatkin kohdistettua melko hyvin. Hihoissa en onnistunut täydellisesti, mutta minulle tämä taso riittää. Helman tein hieman kaarevaksi, kuten ohjeessakin oli. Paidan kangas on tosi ihanan tuntuista, pehmeää, laadukasta ja sopivan joustavaa, joten käytössä tämä on todella hyvä.

diy paita

Toinen kangas oli merinovillaneulosta, josta suunnittelin ompelevani neuletakin. Kaapissa olevat neuletakit tuntuivat olevan nyppyisiä ja nuhruisia ja kaipasin jotain lämmittävää, tyylikästä ja helposti päälle vedettävää neuletakkia. Kauppojen neuletakit ovat kyllä kaikkea muuta kuin lämmittäviä materiaaleja ja neulominen oli tähän hätään liian hidasta. Siksi päädyin merinovillaneulokseen.

ommeltu neuletakki

Olin piirtänyt jo kauan sitten neuletakkikaavat Ottobren lehdestä 5/2015 (malli on Gorgeous Grey). Samaisen takin huomasin myös Sormustimen Annin ommelleen. Tästä pääset katsomaan Annin neuletakkia. Lehdessä malli oli ommeltu juurikin merinovillasta, mutta malli on kyllä niin kiva, että sitä voisi kokeilla myös jostain muusta neuloskankaasta.


Leikkasin neuletakin omassa koossani ilman muutoksia. Olisin voinut tehdä pienemmänkin koon mukaan, koska neuletakki on hieman reilu. Toisaalta nyt sinne mahtuu hyvin alle pitkähihainen paita, eikä se kiristä mistään. Ompelin neuletakin saumurilla. Ompelukoneella tein päällitikkaukset ja ompelin hihojen ja helman käänteet.


Sain kaksi oikein hyvin arkipukeutumiseen sopivaa vaatetta ja olen näistä tosi iloinen. Samalla sain myös itseluottamusta trikoovaatteiden ompeluun. Ja innostuin (olen sen maininnut jo ehkä liiankin monta kertaa tässä postauksessa). 

Marraskuussa kaikki, mikä piristää ja innostaa, on tervetullutta omaan arkeen. Yksi piristävä juttu on myös ensi viikonlopun Tampereen Käsityömessut. Olen menossa messuilemaan lauantaina. Olisi kiva nähdä myös teitä, ihanat lukijat. Tule ihmeessä moikkaamaan, jos näet minut jossain haahuilemassa tai tule käsityöbloggareiden ja lukijoiden tapaamiseen Seminaaritila Marsiin 2. kerrokseen lauantaina klo 14.00-15.30. 

Ihanaa viikkoa ja paljon piristäviä pieniä asioita arkeen!


Kommentit

 1. Näyttää hyvältä!! Rakastan ompelua!!!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Marina! Ompelu ja kaikki käsityöt on kyllä ihania. Minä en ihan vielä voi sanoa rakastavani ompelua, mutta sitä kohti ollaan menossa. Onnistumiset kyllä lisäävät positiivisia tunteita.

   Poista
 2. Tosi kauniit ja ajattoman tyylikkäät vaatteet!
  Tuollainen kerrospukeutuminen on monessa työpaikassa tarpeen. On ihana, että neuletakin alla on myös katseenkestävä ja kaunis vaate.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Riina! Mulla on monesti juuri niin, että aamulla pyöräilyn jälkeen töissä riittää yksi paita, mutta päivän aikana kylmyys lisääntyy ja on pakko lisätä ainakin neuletakki. Ja kohta huivi. Näillä vaatteilla pärjää kyllä.

   Poista
 3. Ihanaa sinistä! Käytännöllisiä vaatteita olet onnistunut tekemään. Ihastuin tuon puseron helmaan: siinä näyttäisi olevan juuri sopivan verran kaarretta, ei liikaa eikä liian vähän. Saatanpa kokeilla minäkin. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sininen on ollut vaatekaappini perusväri nuoruudessa. Vuosien unohduksen jälkeen se tuntuu taas vaihteeksi oikeastaan aika hyvältä. Joo, kaarre raitapaidan helmassa oli oikein sopiva ja helppo saada onnistumaan. Kokeilepas sinäkin :-)

   Poista

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Helppo kolmiohuivi ohjeineen

Sain lainata Suomi100-itsenäisyysjuhliin työkaverini kansallispukua. Neuloin hänelle kiitokseksi puvun lainasta huivin. Lankana käytin Novitan Elegia-lankaa. Mallina helppo, useasti itselleni ja lahjaksikin neuloma kolmiohuivi ainaoikeinneuleena.


Vastaavia kolmiohuiveja löytyy erilaisina ohjeina netistä enemmänkin. Minä olen ohjeen bongannut joskus vuosia sitten jostain lehdestä. Se oli muistaakseni aikoinaan Siwasta saatu mainoslehti. 

Huivi aloitetaan luomalla 4 simukkaa. Neulotaan ainaoikeinneuletta. Joka neljännen kerroksen lopussa lisätään yksi silmukka, kunnes ollaan sopivasti työn puolessa välissä. Eli itse ajattelen, että joka toinen kerta, kun tulen huivin levenevälle sivulle, lisään silmukan. (Ohje silmukan lisäämiseen) Sen jälkeen joka neljäs kerros kavennetaan yksi silmukka, kunnes jäljellä on enää 4 silmukkaa. (Ohje silmukan kaventamiseen) Nämä silmukat päätellään ja työ on päättelyä ja pingoitusta vaille valmis. 


Mukavaa alkanutta viikkoa!

Idea ylioppilaan rahalahjaan

Kevään ylioppilaat ja ammattiin valmistuvat suunnittelevat juhliaan. Juhliin osallistuvat sukulaiset ja muut läheiset miettivät, mikä olisi hyvä lahja nuorelle. Usein raha on omaa elämäänsä aloittevalle mieluisin vaihtoehto. Rahasta ei jää varsinaista muistoa, mutta nuori voi hankkia asioita, joita oikeasti tarvitsee.

Minä askartelin yhteiskortin rahalahjasta lähipiirimme ylioppilaalle. Lahja on siis usean henkilön yhteinen. Tässä kortissa oli käytettävissä 250 € ja rakensin siitä kortin, jonka summa näyttää mahdollisimman suurelta. Jos yhden 50 €:n setelin vaihtaisi vaikka kymppeihin, saisi vielä enemmän nollia luvun perään. Vastaavanlaisen kortin olen nähnyt joskus aikaisemmin, mutta nyt aloittaessani askartelua, en löytänyt ohjetta mistään. Eli idea ei ole minun omani.

Käärin jokaisen setelin rullalle niin, että nolla jää sopivasti keskelle ja laitoin klemmarilla pötkön kiinni sekä ylä- että alareunastaan. Osassa seteleistä piti taittaa ensin muutaman sentin pätkä setelin toisesta…

Ainakin yksi huivi vielä...

Olen kertonutkin, että huivejä on mielestäni kiva tehdä eikä niitä ole koskaan liikaa. Käytän huiveja töissä, jos nyt en ihan päivittäin, niin ainakin viikottain, varsinkin kylmien säiden aikana. Huivi tuo väriä asuun ja lämmittää. 
Neuloin talven aikana itselleni villapaidan ja siihen myös jonkinlaisen irtokauluksen. Kaulus tai tuubi venyi käytössä, eikä se oikein tuntunut sopivalta. Venyessään siitä tuli liian kapea ja roikkuva. 

Hiihtolomalla olin neulomassa Neuloosissa ja sain sieltä idean. Neuloosin Anne oli tehnyt ihanan kevyen huivin reikäneuleisenä. Ohje oli helppo ja valmis huivi näyttävä. Minulla oli vielä villapaidan lankaa jäljellä, joten päätin kokeilla.

Huivissa on 37 silmukkaa. Ensimmäinen silmukka neulotaan aina oikein. Sen jälkeen langankierto ja kaksi silmukkaa oikein yhteen. Tätä jatketaan kerros loppuun. Anne oli tehnyt nurjilla silmukoilla, jolloin siitä tuli hieman eri näköinen.

Tämä huivi valmistui nopeasti ja lopputulos on runsas ja ilmava. Lankaa ei mennyt ko…