Siirry pääsisältöön

Joulukortti-idea

joulukortti

Joulukuu on hiipinyt jo ihan lähelle. Pimeä marraskuu alkaa onneksi olla takana päin. Saa siis aloittaa joulun odotuksen. Olen jo kuunnellut muutaman kerran joulumusiikka ja suunnitellut jouluaskarteluja. Joulukortteja voi alkaa jo askartelemaan, jotta ehtii postittaa ne ajoissa. Suomeen lähtevät joulutervehdykset pitää olla postissa viimeistään 12.12., jos lähettää kortit edullisemmalla joulumerkillä. 

nokipainanta

Joulukorttien askartelu on aina ollut minulle tärkeää ja iloa tuottavaa. Joskus olen tehnyt joulukortit jo kesällä, jotta ei tule kiire. Tänä vuonna en ihan niin ajoissa ollut. Tässä on joulukorttivinkki sinulle, jos kortit on vielä tekemättä. Kokeilin toissa kesänä nokipainantaa vanhan virsikirjan sivuille ja tein niistä joulukortit. Täällä postaus nokipainannasta ohjeineen.

joulukortti diy

Näitä joulukortteja varten tarvitset siis yhden puun tai pensaan lehden, joka ei ole ihan pehmennyt.  Tähän käy myös huonekasvin tai leikkokukan lehti. Lisäksi kynttilän, ruokaöljyä, keraamisen laatan, siveltimen ja sopivaa paperia. Laatalle laitetaan tippa öljyä ja sen jälkeen laattaa pidetään kynttilän liekin alla. Öljy mustuu ja tätä nokea levitetään siveltimellä puun lehden ruotipuolelle. Lehti painetaan paperiin ja painellaan joka kohdasta. Apuna voi käyttää myös talouspaperin palaa ja sivellä lehteä sen päältä. 


Painoin noella lehtikuvioita vanhan virsikirjan jouluvirsisivuihin ja liimasin sivut korttipohjalle. Nokipainanta oli hauskaa ja innostavaa. Nämä kortit lähetin läheisilleni jo viime vuonna.


Kortin seurana kuvissa kirppisastioista tekemäni tarjoiluastia. Olen tehnyt kuviot valkoisiin astioihin posliinitussilla. Koko kerrostarjotin löytyy täältä. Tässä vain tarjottimen yläosa, joka on onneksi irrotettavissa. Vanha kuusenkynttilän pideke on vanhempieni antama, muisto heidän nuoruudestaan. 

Ihanaa joulunodotusaikaa sinulle ja mukavia jouluvalmisteluja!

Aikaisempia joulukortti-ideoitani voit lukea täältä. Ja ihan kaikki jouluun liittyvät postaukseni löytyvät täältä.

Kommentit

 1. Onpa kiva idea toi lehtikortti. Hyvä tietää koska voi lähettää halvemmalla kortit.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Vajaa kaksi viikkoa on siis aikaa tehdä kortit.

   Poista
 2. Kiva kortti-idea, mutta tuo kerrostarjotin - ihan huikea! Harmittaa ihan, etten enää syö mitään vehnäsiä tai vastaavia. :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, Maarit! Kerrostarjotin tuli tehtyä tyttären rippijuhliin ja tykkään itsekin siitä. Aika harvoin sitä on sen jälkeen käytetty, varsinkaan kokonaisena. Tuo pieni yläosa on millon missäkin tehtävässä. Tällä hetkellä siinä on roikkuva, pieni viherkasvi.

   Poista

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Oslo-pipo ja muut neulelahjat

Uusi vuosi on alkanut ja olen lomaillut oikein kunnolla. Olen ottanut rennosti ja viettänyt aikaa perheen kanssa kotoillen. Hämmästyksekseni olen katsonut jopa muutaman elokuvan ilman neuletta käsissäni. Poikkeuksellista minulle, mutta tauko tekee hyvää, mukavasta harrastuksestakin. Loppulomasta sain siivottua työhuoneeni ja tehtyä pari pitkään keskeneräisenä ollutta käsityötä loppuun. Joten voin aloittaa tämän vuoden melkein puhtaalta pöydältä.

Tässä postauksessa kuitenkin vielä viime vuoden neulomuksiani, nimittäin joululahjaneuleet. Minä harvemmin innostun mistään hitti-asiasta. Tai olen vähän mattimyöhänen ja toteutan idean vasta sitten, kun se ei enää ole hitti. Viime syksynä Oslo-pipoja valmistui monen bloggarin toimesta ja niitä vilahteli Insta-tileillä usein. Kiinnostuin piposta sen yksinkertaisuuden vuoksi. Päätin neuloa kummipojalleni sellaisen joulupakettiin, koska arvelin alakouluikäisen käyttävän sellaista. Kummitäti kun ei ole ehkä muuten aallonharjalla nykymuodin suhte…

Ainakin yksi huivi vielä...

Olen kertonutkin, että huivejä on mielestäni kiva tehdä eikä niitä ole koskaan liikaa. Käytän huiveja töissä, jos nyt en ihan päivittäin, niin ainakin viikottain, varsinkin kylmien säiden aikana. Huivi tuo väriä asuun ja lämmittää. 
Neuloin talven aikana itselleni villapaidan ja siihen myös jonkinlaisen irtokauluksen. Kaulus tai tuubi venyi käytössä, eikä se oikein tuntunut sopivalta. Venyessään siitä tuli liian kapea ja roikkuva. 

Hiihtolomalla olin neulomassa Neuloosissa ja sain sieltä idean. Neuloosin Anne oli tehnyt ihanan kevyen huivin reikäneuleisenä. Ohje oli helppo ja valmis huivi näyttävä. Minulla oli vielä villapaidan lankaa jäljellä, joten päätin kokeilla.

Huivissa on 37 silmukkaa. Ensimmäinen silmukka neulotaan aina oikein. Sen jälkeen langankierto ja kaksi silmukkaa oikein yhteen. Tätä jatketaan kerros loppuun. Anne oli tehnyt nurjilla silmukoilla, jolloin siitä tuli hieman eri näköinen.

Tämä huivi valmistui nopeasti ja lopputulos on runsas ja ilmava. Lankaa ei mennyt ko…

Helppo kolmiohuivi ohjeineen

Sain lainata Suomi100-itsenäisyysjuhliin työkaverini kansallispukua. Neuloin hänelle kiitokseksi puvun lainasta huivin. Lankana käytin Novitan Elegia-lankaa. Mallina helppo, useasti itselleni ja lahjaksikin neuloma kolmiohuivi ainaoikeinneuleena.


Vastaavia kolmiohuiveja löytyy erilaisina ohjeina netistä enemmänkin. Minä olen ohjeen bongannut joskus vuosia sitten jostain lehdestä. Se oli muistaakseni aikoinaan Siwasta saatu mainoslehti. 

Huivi aloitetaan luomalla 4 simukkaa. Neulotaan ainaoikeinneuletta. Joka neljännen kerroksen lopussa lisätään yksi silmukka, kunnes ollaan sopivasti työn puolessa välissä. Eli itse ajattelen, että joka toinen kerta, kun tulen huivin levenevälle sivulle, lisään silmukan. (Ohje silmukan lisäämiseen) Sen jälkeen joka neljäs kerros kavennetaan yksi silmukka, kunnes jäljellä on enää 4 silmukkaa. (Ohje silmukan kaventamiseen) Nämä silmukat päätellään ja työ on päättelyä ja pingoitusta vaille valmis. 


Mukavaa alkanutta viikkoa!