Siirry pääsisältöön

Pitkät villasukat

Näitä onkin neulottu koko syksy. Vihdoin sain sukat valmiiksi. Olen kyllä hautonut sukkia aina välillä pitkiäkin aikoja lankakorin pohjalla odottelemassa inspiraatiota. Välillä vaan täytyi tehdä jotain muuta. Itsenäisyyspäivänä linnanjuhlia katsellessa päättelin kaikki kymmenet langanpätkät ja nyt sukat vihdoin pääsevät käyttöön.


Homma alkoi syyskuussa, kun löysin lankajemmoistani useampaa väriä Seitsemän veljestä-lankaa. Osa väreistä oli sellaisia, etten yksinään niistä tekisi itselleni mitään. Niitä oli jäänyt eri projekteista vuosien varrelta. Olin myös haaveillut jo kauan tekeväni itselleni raidalliset, pitkävartiset villasukat lämmittämään kotioloissa jalkojani. Niinpä päätin yrittää päästä jämälangoista eroon ja saada samalla itselleni raitasukat.


Aloitin sukat eräänä perjantai-iltana vanhan Koto-living-lehden ohjeen mukaan. Oli jotenkin sellainen sopiva neulomisolo, istuskelin työhuoneessani ja kuuntelin klassista radiokanavaa (ilmeisesti olen tulossa vanhaksi). Olin tyytyväinen, kun pääsin homman alkuun.

Tässä lähinnä itselleni muistiin varren neulontaohje:
Luo 52 silmukkaa. Neulo joustinneuletta 2-3 cm. Aloita sileä neule ja raitojen neulominen. Kun sukka on noin 20 cm, tee kavennuksia niin, että silmukoita jää 11 jokaiselle puikolle. Itse kavensin jokaisen puikon keskellä kerran ja lisäksi seuraavilla kerroksilla 1. ja 4. puikolla. Neulo varsi sopivan pituiseksi ja aloita kantapään tekeminen. Työssä on siis 44 silmukkaa. Kantalappuun 7+8+7 ja kantalapun reunoista poimitaan 12 silmukkaa. Kärkikavennukset tein puikon alussa ja keskellä kaksi oikein yhteen. Neuloin välikerroksen ilman kavennuksia.


Aloitin sukat harmaalla ja neuloin harmaalla myös kantapäät ja kärjet. Muutoin sukat on raidoitettu satunnaisesti eli sukat eivät ole keskenään samanlaiset. Oli hauska miettiä värien suhteita ja sopivuutta rinnakkain.


Tein värinvaihtokohdan joka kerta eri paikkaan. Kokeilin myös itselleni uutta tapaa, eli neuloin edellisen ja seuraavan värin langoilla muutaman silmukan. Siis niin, että muutama silmukka on neulottu kaksinkertaisella langalla. Niistä kohdista tuli hieman paksumpia, mutta ajattelin, ettei sitten tarvitse päätellä niin huolella. Päättelyt teinkin niin, että pujottelin lankaa vain hieman nurjalle puolelle. Oli siinä hommaa silti ihan tarpeeksi.Tältä päättelyurakka näytti ennen linnanjuhlien alkua.


Hieman Peppi Pitkätossumaiset ja paikoin vähän muhkuraiset sukat, mutta mielestäni aika ihanat. Nämä sukat jalassa on jotenkin kotoisa ja lämmin olo.Kommentit

  1. Oi, luin kerralla useamman postauksen. Joulunaluskiireet ovat vieneet laatuaikaa mennessään. Nyt sunnuntaiaamuna sain viimein sitä! Tosi kivoja postauksia, erityisesti himmelijuttu kiinnosti. Voisit joskus Kertuissa opettaa. Huomasin, että Harjun paperissa on paljon erilaisa pillejä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Niin tuntuu joulunaluskiireet täälläkin. Kiitos! Pitäiskö pitää himmelitalkoot ;-)

      Poista

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Pääsiäiskoristeita shampoopullosta

Pääsiäinen innostaa askartelemaan. Viime vuonna askartelin ristipistokoristeltuja pääsiäismunia ja hakapunottuja munakuppeja. Tänä vuonna innostuin askartelemaan pieniä koristeita pajun- tai koivunoksiin. Tälläkin kertaa käytin askarteluissani pääosin kierrätettyjä materiaaleja.
Leikkasin keväisen vihreästä, tyhjästä shampoopullosta pohjan ja yläosan irti. Pullon sivuista leikkasin lehden muotoisia paloja piirtämäni kaavan avulla. Tein lehtiin reiät ripustusta varten nahkareiittimellä. Reikiin pujotin ompelulankaa.

Toisesta, vaalean turkoosin sävyisestä pullosta leikkasin pieniä pyörylöitä, joiden reunoihin tein myös nahkareiittimellä reikiä. Näihin reikiin virkkasin kukan terälehdet ohuella virkkauslangalla seuraavan ohjeen mukaan:

      1. Virkkaa kiinteä silmukka reikään ja reikien väliin 3-5 ketjusilmukkaa.
      2. Virkkaa 5 pylvästä  reikien puolivälissä olevaan silmukkaan (toinen tai kolmas ketjusilmukka)            ja reiän kohdalla piilosilmukka.
      3. Päättele langat ja …

Helppo kolmiohuivi ohjeineen

Sain lainata Suomi100-itsenäisyysjuhliin työkaverini kansallispukua. Neuloin hänelle kiitokseksi puvun lainasta huivin. Lankana käytin Novitan Elegia-lankaa. Mallina helppo, useasti itselleni ja lahjaksikin neuloma kolmiohuivi ainaoikeinneuleena.


Vastaavia kolmiohuiveja löytyy erilaisina ohjeina netistä enemmänkin. Minä olen ohjeen bongannut joskus vuosia sitten jostain lehdestä. Se oli muistaakseni aikoinaan Siwasta saatu mainoslehti. 

Huivi aloitetaan luomalla 4 simukkaa. Neulotaan ainaoikeinneuletta. Joka neljännen kerroksen lopussa lisätään yksi silmukka, kunnes ollaan sopivasti työn puolessa välissä. Eli itse ajattelen, että joka toinen kerta, kun tulen huivin levenevälle sivulle, lisään silmukan. (Ohje silmukan lisäämiseen) Sen jälkeen joka neljäs kerros kavennetaan yksi silmukka, kunnes jäljellä on enää 4 silmukkaa. (Ohje silmukan kaventamiseen) Nämä silmukat päätellään ja työ on päättelyä ja pingoitusta vaille valmis. 


Mukavaa alkanutta viikkoa!

Vapun kunniaksi korvakoruja kierrätetyistä korkeista

Kevään koittaessa innostun käyttämään roikkuvia korvakoruja paljon enemmän kuin talvella. Pipojen ja sähköisten hiusten kanssa roikkuvat asiat pään ympärillä ovat vaan jotenkin liikaa. Lähestyvän vapun, kevään iloisen juhlan kunniaksi päätin askarrella muutamia uusia korvakoruja kotoa löytyneistä materiaaleista.


Ensimmäiset esittelemäni korvakorut olen tehnyt kuohuviinipullon korkeista. Korkista olen sahannut (onnistuu myös veitsellä leikaten) noin 0,5 cm paksun siivun toisesta päästä. Käytin sellaisia korkkeja, joissa oli suunnilleen samanlainen teksti. Tämän jälkeen lakkasin korkkisiivut ja porasin Dremelilläni pienet reiät. Korvakorukoukkuja varten väänsin hopeoidusta kuparilangasta kuvien mukaiset kolmiot, jotka painoin  kiinni porattuihin reikiin ja niihin pujotin korvakorukoukut. Korutarvikkeet olen ostanut Villihelmestä.
Kivoja ideoita viini- tai kuohuviinipullon korkkien käytöstä löytyy myös Emilian aitta- blogista.
Myös kruunukorkeista voi tehdä koruja. Niiden käytössä on us…