Siirry pääsisältöön

BÄÄ! Neulo & kirjo kuvioita- kirja

Kirjavinkki                                             Kirja saatu arvostelukappaleena Moreenilta


Olen aina tykännyt Sanna Vatasen ohjeista, ideoista ja kirjoista. Jämälanka-kirja oli pitkään ehdoton suosikkini ja olen toteuttanutkin joitain Sannan ohjeita. Viime vuonna Tampereen Käsityömessuilla tapasin Sannan ensimmäistä kertaa livenä ja juttelinkin hänen kanssaan mm. konttineuleen neulomisesta. Sanna on kyllä ihastuttava persoona ja valtavan lahjakas kädentaitaja ja suunnittelija.


Olinkin iloinen saadessani Sannan uusimman kirjan Moreenilta arvioitavaksi. Kirja jatkaa edellisen kirjan linjaa. Edellinen kirja oli BÄÄ! Neulo & virkkaa suomenlampaan villasta. Juurikin tässä edellisessä kirjassa oli käytetty konttineuletta mm. neulottuun ja huovutettuun reppuun.


Uusin kirja on neuleen kuvioimisesta. Kirjassa on käytetty kolmenlaisia neuleen kuviointeja: kirjoneuletta, oikeilla ja nurjilla silmukoilla kuviointia (siis erilaisia pintaneulekuvioita) ja näiden yhdistelmiä eli kaksivärisiä pintaneuleita. Kuviot ovat selkeitä, geometrisiakin, mutta kuitenkin hyvällä tavalla niin perinteikkäitä. Sanna on onnistunut mielestäni käyttämään suunnittelussaan vanhoja, tuttuja asioita uudella, modernilla tavalla. Kirjassa on ohjeita erilaisiin pieniin neuletöihin, kuten lapasiin, sukkiin ja pipoihin. Ohjeita on yhteensä 20. Lisäksi kaikkia malleja voi värittää, kuten kirjan ohjeissa on neuvottu tai vaikka ihan oman idean mukaan. Mielestäni neuleen värittäminen on ihana idea. Kirjassa on myös ohje värityslapasiin ja -sukkiin. Ihan loistava juttu! 


Minkään työn ohjeet eivät ole kovin pitkät tai monimutkaiset. Valmiita lankaehdotuksia kirjassa ei ole, muutamassa mallissa on lankaidea. Eli ohjeessa on mainittu puikkokoko ja langan grammamäärä. Kirjasta löytyy myös hyvät ohjeet silmukoiden värittämiseen eli kirjomiseen. 


Yksi parhaista asioista Sanna Vatasen kirjoissa on loistavat, kauniit valokuvat, jotka on ottanut Sami Repo. Edellisen kirjan kuvissa oli enemmän luonnonmukainen väritys, tässä kirjassa on mukana on värikkyyttä ja pirteyttä. Värejä on kuitenkin käytetty maltillisesti ja yhdistelmät ovat hyvin harmonisia. Kirja on kaunis ja inspiroiva ja sopii vaikka joululahjaksi käsitöitä tekevälle. 

Viikonloppuna Tampereen Kädentaitomessuilla on myös esillä BÄÄ! Lankalaboratorio, isompana kuin viime vuonna ja Sanna Vatanen esittelemässä suomenlampaan villaa. Alla kuva viime vuoden messuilta. Minäkin messuilen lauantaina ja minut voi tavata käsityöbloggareiden ja lukijoiden tapaamisessa Seminaaritila Marsissa 2. kerroksessa klo 14.00-15.30. Olen paikalla ainakin osan aikaa, mutta voi minua tulla moikkaamaan kesken messukierroksenkin. Inspiroivaa messuilua ja ihanaa viikonloppua!

Kommentit

  1. Mahtavaa! Käväisin juuri tämän vuoden messuilla ja itsekin tapasin Sanna Vatasen, jonka fani olen ollut myös pitkään. :) Valitettavasti huomenna en ehdi messuille - olisi ollut tosi kiva nähdä!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiva, että pääsit käymään messuilla. Mäkin odotan innolla huomista. Olisi ollut kyllä kiva nähdä sua. Mullakin on kyytien takia melko tiukka aikataulu, joten saa nähdä, miten puolikkaaseen messupäivään mahtuu kaikkien mahdollisten ihmisten tapaaminen, loputtomien ideoiden ihastelu ja omien ostosten tekeminen :-) Toivottavasti nähdään joku toinen kerta.

      Poista

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Helppo pipo ohjeineen

Huomasin viikko sitten somesta, että asunnottomille oli meneillään pipojen, lapasten ja sukkien keräys. Minulla oli juuri siinä vaiheessa kesken neuletyö, johon olin vähän kyllästynyt. Kaipasin siis vaihtelua. Pengoin lankalaatikkoni läpi ja löysin neljä pientä kerää jämälankoja, jotka olivat suunnilleen samanpaksuisia (vastasivat paksuudeltaan ehkä Novitan Isoveli-lankaa) ja sopivat väreiltään jotenkin yhteen. Päätin osallistua hyväntekeväisyysprojektiin neulomalla pipon.  Malttamattomana en jaksanut tehdä mallitilkkua ja loin summittaisesti silmukoita. Muutaman kerroksen jälkeen totesin pipon olevan lasten kokoa ja purin työn. Toisen kerrankaan jälkeen silmukoita ei ollut tarpeeksi. Kolmannella kerralla onnistui. Tästä opin taas kerran sen, että nopeammin olisin saanut valmista, jos olisin malttanut mieleni ja tehnyt edes pienen mallitilkun.  Loin onnistuneeseen pipoon 90 silmukkaa 3,5:n puikoille. Olen saanut jonkun käsityölehden kylkiäisenä Prymin ergonomiset puiko

Ainakin yksi huivi vielä...

Olen kertonutkin, että huivejä on mielestäni kiva tehdä eikä niitä ole koskaan liikaa. Käytän huiveja töissä, jos nyt en ihan päivittäin, niin ainakin viikottain, varsinkin kylmien säiden aikana. Huivi tuo väriä asuun ja lämmittää.  Neuloin talven aikana itselleni villapaidan ja siihen myös jonkinlaisen irtokauluksen. Kaulus tai tuubi venyi käytössä, eikä se oikein tuntunut sopivalta. Venyessään siitä tuli liian kapea ja roikkuva.  Hiihtolomalla olin neulomassa Neuloosissa ja sain sieltä idean. Neuloosin Anne oli tehnyt ihanan kevyen huivin reikäneuleisenä. Ohje oli helppo ja valmis huivi näyttävä. Minulla oli vielä villapaidan lankaa jäljellä, joten päätin kokeilla. Huivissa on 37 silmukkaa. Ensimmäinen silmukka neulotaan aina oikein. Sen jälkeen langankierto ja kaksi silmukkaa oikein yhteen. Tätä jatketaan kerros loppuun. Anne oli tehnyt nurjilla silmukoilla, jolloin siitä tuli hieman eri näköinen. Tämä huivi valmistui nopeasti ja lopputulos on runsas ja ilm

Elämäni ensimmäinen neulottu hame

Sain joku aika sitten KlompeLOMPE-kirjan arvioitavaksi ja ihastuin kirjaan välittömästi. Sen tyyliin, sopivan tuntuisiin ohjeisiin ja suloisiin kuviin. Kirjasta bongasin neulotun hameen ohjeen, joka sai ajatukseni liikkeelle. Eipä ollut aikaisemmin tullut edes mieleen neuloa hametta. Se tuntui jotenkin mahdottomalta. Toisaalta, käytänhän trikoista hametta, miksen siis neulottuakin. Lisäksi talvisin palelen töissä jatkuvasti, joten lämmittävät vaatteet eivät olisi pahitteeksi. Miksi siis hame ei olisi seuraava neuleprojekti? Lainasin kirjastosta toisenkin KlompeLOMPE- kirjan, Ihania neuleita lapsille. Sieltä löytyi Siksak- hame mielestäni vielä kauniimmalla pintaneulekuviolla. Se siis valikoitui lopulta neulottavakseni. Ostin Neuloosista Langin Novena baby alpaca- lankaa, joka on hyvälaatuista ja kestää jonkin verran kulutusta. Vyötteen tietojen mukaan lanka kestää jopa 30 asteen hellävaraista konepesua. Hame joutuu paljon kovempaan käyttöön kuin vaikkapa paita tai huivi, joten la