Siirry pääsisältöön

Kädentaitomessut Tampereella osa 2

Yhteistyöpostaus

Messulippu saatu blogipostausta vastaan


Tampereen Kädentaitomessut olivat viime viikonloppuna ja saivat liikkeelle ennätysmäärän ihmisiä. Yli 50 000 käsitöistä kiinnostunutta henkilöä kierteli kolmen päivän aikana Pirkka-hallissa. Minäkin vietin lauantaina muutaman tunnin messuilla. Täällä ensimmäinen postaukseni messuista. Tämänpäiväisessä postauksessa esittelen muutamia yrityksiä, jotka jäivät mieleeni ja lopuksi tietysti omat ostokseni. Tämä on yhteistyöpostaus vain messujen osalta, ei esiteltyjen yritysten. 


Tänä vuonna messuilla oli näyttävästi esillä kierrätys ja kestävä muotoilu. E-hallissa oli iso alue, jossa oli useita yrittäjiä, joiden liiketoiminnassa yhdistyivät kierrätys, ekologiset arvot, materiaalien uusiokäyttö ja muotoilu. 

Tältä osastolta löytyi mm. farkkuvaatteita ja herkän kauniita koruja valmistava MEA - minun. Korut on valmistettu kierrätyskankaista ja ne on käsitelty niin, että koruja voi pestä ja käyttää normaalisti ilman että koru menee ruttuun. Kankaan laskokset siis pitävät muotonsa. Korut olivat ihastuttavia.
Design Jaaza Kokko on jyväskyläläinen yritys, jonka korut on valmistettu tuotannon hukkamateriaalista. Korut olivat selkeälinjaisia ja tosi kivan näköisiä. Lasistudio Jan Torstenssonin kierrätyslasista valmistetut lasit, purkit ja pallot olivat kauniin värisiä ja loistavaa kierrätystä. Kaikki kolme edellämainittua yritystä sijaitsivat tällä isommalla kierrätysosastolla, josta tietoja löytyy esim. täältä.
Venka&Vinka oli yksi parhaiten mieleen jäänyt yritys. Oululainen yritys valmistaa koruja erilaisista kierrätysmateriaaleista. Kuvissa näkyvät korut on valmistettu festaripasseista. Yrityksen sivuilta löytyy myös banderolleista valmistettuja koruja ja pussukoita. Myös polkupyörän kumi on yksi yrityksen käyttämä materiaali. Idea on loistava ja korut hauskan näköisiä ja ihanan värikkäitä.Ehdin katsoa yhden muotinäytöksenkin E-hallin näytöslavalla. Samalla sai lepuuttaa vähän jalkoja. Näytöksestä mieleen jäi Ovelia- yrityksen hauskat ja käytännölliset heijastavat vyölaukut. Ihan loistava juttu juuri tähän vuodenaikaan. 


Succaplokki kuuluu käsityömessujen vakiomyyjiin ja ihan syystäkin. Succaplokki valmistaa neulojille ja muille käsitöiden tekijäille tarpeellisia välineitä ja vielä kierrätysmateriaaleista.  Joskus vuosia sitten olen ostanut itselleni mm. puikkomittasormuksen. Tykkään siitä edelleen tosi paljon. Harkitsin puikkostopparin ostamista, joka näkyy alla olevassa kuvassa, mutta vielä se jäi ostamatta. 
Omat messuostokseni olivat hyvin maltilliset. Ostin Kangaskapinalta mustaa trikoota perusmekkoa varten, Pohjois-Pohjanmaan Taitokeskuksen pisteeltä ostin kirjottavan kaulakorun, Taitoyhdistykseltä ihania pinssejä ja loput ostoksista onkin Paapolta. Vasemmassa reunassa näkyy punch needle, eli vähän tuftauslaitteen tapainen työkalu, jolla voi vähän niin kuin värittää langalla kangasta. Vielä en ole laitetta testannut, mutta toivon sen saavan minut innostumaan vähän enemmän kirjomisesta.

Näillä messuostoksilla saa iloa arkeen ja marraskuun pimeisiin iltoihin. Mukavaa viikkoa teillekin!

Kommentit

 1. Upeita tuotteita!
  On mahtavaa, kun käsityöt ovat kuin taidetta. Kaikki kuvaamasi tuotteet ovat vielä käyttöesineitä, joiden kauneutta voi ihailla arjessa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Totta, niin on. Käsityöyrittäjät osaavat tehdä kauniita tuotteita.

   Poista

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Helppo pipo ohjeineen

Huomasin viikko sitten somesta, että asunnottomille oli meneillään pipojen, lapasten ja sukkien keräys. Minulla oli juuri siinä vaiheessa kesken neuletyö, johon olin vähän kyllästynyt. Kaipasin siis vaihtelua. Pengoin lankalaatikkoni läpi ja löysin neljä pientä kerää jämälankoja, jotka olivat suunnilleen samanpaksuisia (vastasivat paksuudeltaan ehkä Novitan Isoveli-lankaa) ja sopivat väreiltään jotenkin yhteen. Päätin osallistua hyväntekeväisyysprojektiin neulomalla pipon.  Malttamattomana en jaksanut tehdä mallitilkkua ja loin summittaisesti silmukoita. Muutaman kerroksen jälkeen totesin pipon olevan lasten kokoa ja purin työn. Toisen kerrankaan jälkeen silmukoita ei ollut tarpeeksi. Kolmannella kerralla onnistui. Tästä opin taas kerran sen, että nopeammin olisin saanut valmista, jos olisin malttanut mieleni ja tehnyt edes pienen mallitilkun.  Loin onnistuneeseen pipoon 90 silmukkaa 3,5:n puikoille. Olen saanut jonkun käsityölehden kylkiäisenä Prymin ergonomiset puiko

Ainakin yksi huivi vielä...

Olen kertonutkin, että huivejä on mielestäni kiva tehdä eikä niitä ole koskaan liikaa. Käytän huiveja töissä, jos nyt en ihan päivittäin, niin ainakin viikottain, varsinkin kylmien säiden aikana. Huivi tuo väriä asuun ja lämmittää.  Neuloin talven aikana itselleni villapaidan ja siihen myös jonkinlaisen irtokauluksen. Kaulus tai tuubi venyi käytössä, eikä se oikein tuntunut sopivalta. Venyessään siitä tuli liian kapea ja roikkuva.  Hiihtolomalla olin neulomassa Neuloosissa ja sain sieltä idean. Neuloosin Anne oli tehnyt ihanan kevyen huivin reikäneuleisenä. Ohje oli helppo ja valmis huivi näyttävä. Minulla oli vielä villapaidan lankaa jäljellä, joten päätin kokeilla. Huivissa on 37 silmukkaa. Ensimmäinen silmukka neulotaan aina oikein. Sen jälkeen langankierto ja kaksi silmukkaa oikein yhteen. Tätä jatketaan kerros loppuun. Anne oli tehnyt nurjilla silmukoilla, jolloin siitä tuli hieman eri näköinen. Tämä huivi valmistui nopeasti ja lopputulos on runsas ja ilm

Elämäni ensimmäinen neulottu hame

Sain joku aika sitten KlompeLOMPE-kirjan arvioitavaksi ja ihastuin kirjaan välittömästi. Sen tyyliin, sopivan tuntuisiin ohjeisiin ja suloisiin kuviin. Kirjasta bongasin neulotun hameen ohjeen, joka sai ajatukseni liikkeelle. Eipä ollut aikaisemmin tullut edes mieleen neuloa hametta. Se tuntui jotenkin mahdottomalta. Toisaalta, käytänhän trikoista hametta, miksen siis neulottuakin. Lisäksi talvisin palelen töissä jatkuvasti, joten lämmittävät vaatteet eivät olisi pahitteeksi. Miksi siis hame ei olisi seuraava neuleprojekti? Lainasin kirjastosta toisenkin KlompeLOMPE- kirjan, Ihania neuleita lapsille. Sieltä löytyi Siksak- hame mielestäni vielä kauniimmalla pintaneulekuviolla. Se siis valikoitui lopulta neulottavakseni. Ostin Neuloosista Langin Novena baby alpaca- lankaa, joka on hyvälaatuista ja kestää jonkin verran kulutusta. Vyötteen tietojen mukaan lanka kestää jopa 30 asteen hellävaraista konepesua. Hame joutuu paljon kovempaan käyttöön kuin vaikkapa paita tai huivi, joten la