Siirry pääsisältöön

Joulukortti-idea

joulukortti

Joulukuu on hiipinyt jo ihan lähelle. Pimeä marraskuu alkaa onneksi olla takana päin. Saa siis aloittaa joulun odotuksen. Olen jo kuunnellut muutaman kerran joulumusiikka ja suunnitellut jouluaskarteluja. Joulukortteja voi alkaa jo askartelemaan, jotta ehtii postittaa ne ajoissa. Suomeen lähtevät joulutervehdykset pitää olla postissa viimeistään 12.12., jos lähettää kortit edullisemmalla joulumerkillä. 

nokipainanta

Joulukorttien askartelu on aina ollut minulle tärkeää ja iloa tuottavaa. Joskus olen tehnyt joulukortit jo kesällä, jotta ei tule kiire. Tänä vuonna en ihan niin ajoissa ollut. Tässä on joulukorttivinkki sinulle, jos kortit on vielä tekemättä. Kokeilin toissa kesänä nokipainantaa vanhan virsikirjan sivuille ja tein niistä joulukortit. Täällä postaus nokipainannasta ohjeineen.

joulukortti diy

Näitä joulukortteja varten tarvitset siis yhden puun tai pensaan lehden, joka ei ole ihan pehmennyt.  Tähän käy myös huonekasvin tai leikkokukan lehti. Lisäksi kynttilän, ruokaöljyä, keraamisen laatan, siveltimen ja sopivaa paperia. Laatalle laitetaan tippa öljyä ja sen jälkeen laattaa pidetään kynttilän liekin alla. Öljy mustuu ja tätä nokea levitetään siveltimellä puun lehden ruotipuolelle. Lehti painetaan paperiin ja painellaan joka kohdasta. Apuna voi käyttää myös talouspaperin palaa ja sivellä lehteä sen päältä. 


Painoin noella lehtikuvioita vanhan virsikirjan jouluvirsisivuihin ja liimasin sivut korttipohjalle. Nokipainanta oli hauskaa ja innostavaa. Nämä kortit lähetin läheisilleni jo viime vuonna.


Kortin seurana kuvissa kirppisastioista tekemäni tarjoiluastia. Olen tehnyt kuviot valkoisiin astioihin posliinitussilla. Koko kerrostarjotin löytyy täältä. Tässä vain tarjottimen yläosa, joka on onneksi irrotettavissa. Vanha kuusenkynttilän pideke on vanhempieni antama, muisto heidän nuoruudestaan. 

Ihanaa joulunodotusaikaa sinulle ja mukavia jouluvalmisteluja!

Aikaisempia joulukortti-ideoitani voit lukea täältä. Ja ihan kaikki jouluun liittyvät postaukseni löytyvät täältä.

Kommentit

 1. Onpa kiva idea toi lehtikortti. Hyvä tietää koska voi lähettää halvemmalla kortit.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Vajaa kaksi viikkoa on siis aikaa tehdä kortit.

   Poista
 2. Kiva kortti-idea, mutta tuo kerrostarjotin - ihan huikea! Harmittaa ihan, etten enää syö mitään vehnäsiä tai vastaavia. :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, Maarit! Kerrostarjotin tuli tehtyä tyttären rippijuhliin ja tykkään itsekin siitä. Aika harvoin sitä on sen jälkeen käytetty, varsinkaan kokonaisena. Tuo pieni yläosa on millon missäkin tehtävässä. Tällä hetkellä siinä on roikkuva, pieni viherkasvi.

   Poista

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Puikon ensimmäinen silmukka -neuloa vai ei?

Olen oppinut neulomaan joskus alakoulun ensimmäisillä luokilla. Seurasin aikani äitini neulomista ja halusin oppia saman myös itse. Äiti opetti minulle silmukoiden luomisen ja oikean silmukan neulomisen. Niillä ohjeilla syntyi jo ensimmäinen valmis työ. Taisi olla joku patalapun tapainen. Seuraavaksi syntyi muistaakseni puvustoa Barbielle. Äidin ohjeissa puikon ensimmäinen silmukka nostettiin neulomatta. Oranssissa tilkussa näkyy miltä neuleen reuna näyttää. Tätä ohjetta olen noudattanut useimmiten neuloessani. Neuleen reunasta on tällä tavalla ihan ok, siisti ja tasainen. Ei kuitenkaan mitenkään erityinen. Välillä olen kokeillut myös puikon ensimmäisen silmukan neulomista. Mallina tästä on tummempi sininen tilkku. Tätä olen tehnyt varsinkin, jos sillä on ollut merkitystä onko silmukka neulottu nurin vai oikein. Tämäkin on ollut ihan käyttökelpoinen ja joissakin tilanteissa erittäin tarpeellinen. Tällä viikolla opin uuden tavan aloittaa neule. Työkaverini opetti ta

Ainakin yksi huivi vielä...

Olen kertonutkin, että huivejä on mielestäni kiva tehdä eikä niitä ole koskaan liikaa. Käytän huiveja töissä, jos nyt en ihan päivittäin, niin ainakin viikottain, varsinkin kylmien säiden aikana. Huivi tuo väriä asuun ja lämmittää.  Neuloin talven aikana itselleni villapaidan ja siihen myös jonkinlaisen irtokauluksen. Kaulus tai tuubi venyi käytössä, eikä se oikein tuntunut sopivalta. Venyessään siitä tuli liian kapea ja roikkuva.  Hiihtolomalla olin neulomassa Neuloosissa ja sain sieltä idean. Neuloosin Anne oli tehnyt ihanan kevyen huivin reikäneuleisenä. Ohje oli helppo ja valmis huivi näyttävä. Minulla oli vielä villapaidan lankaa jäljellä, joten päätin kokeilla. Huivissa on 37 silmukkaa. Ensimmäinen silmukka neulotaan aina oikein. Sen jälkeen langankierto ja kaksi silmukkaa oikein yhteen. Tätä jatketaan kerros loppuun. Anne oli tehnyt nurjilla silmukoilla, jolloin siitä tuli hieman eri näköinen. Tämä huivi valmistui nopeasti ja lopputulos on runsas ja ilm

Suolalyhty

Tänä talvena ennen joulua ei juuri pakkasia ollut ja valkoinen joulukin jäi haaveeksi. Näinkin usemmassa paikassa lasipurkeista tehtyjä lyhtyjä, joihin suolalla oli saatu huurteinen kuvio. Purkit näyttivät hyvältä ja ohje tuntui olevan helppo toteuttaa. Työkiireiltäni en ehtinyt hommaa kovin ajoissa aloittaa. Jouluviikolla, 4 päivää ennen aattoa, laitoin kahteen tädiltäni saamaani Karhulan lasipurkkiin merisuolaa reilun kerroksen purkin pohjalle. Kaadoin päälle lämmintä vettä sen verran, että suolarakeet peittyivät. Jossakin ohjeessa oli maininta, että suola nouseen purkin reunoja pitkin paremmin lämpimässä. Jätin purkit keittiön tasolle ja siirtelin jouluruokien valmisteluiden lomassa lämpimiin paikkoihin. Jouluaattona pienempi lyhty näytti hyvältä ja poltinkin siinä tuikkua. Isompi tuntui jämähtäneet paikoilleen. Muutaman päivän päästä oli kuitenkin isommassakin purkissa tapahtunut toivottua muutosta. Sain joulun pyhiksi siis kaksi talvista lyhtyä, joissa oli kauniit h