Siirry pääsisältöön

Lankojen värjäystä kasveilla osa 2


Kerroin edellisessä postauksessani elämäni ensimmäisestä kasvivärjäyskokeilustani. Ensimmäisellä kerralla lupiinin kukkien keitosvesi kiehui melkein kokonaan yli ja värjäävää lientä jäi melko vähän. Tuloksena oli vihertävää lankaa. Päätimme kokeilla lupiinin kukilla värjäämistä vielä uudelleen mielessä ihanan siniset langat. 


Niinpä keräsimme uudelleen ison kimpun lupiineja hyttysarmeijan keskellä. Laitoimme kattilaan pelkkiä kukkia ja tietysti vettä. Käytimme värjäyksissämme järvivettä, mikä saattaa myös vaikuttaa lopputulokseen. Keitimme kukkia noin tunnin ajan. Lupiinin kukkia keitettäessä ilmaan tuli ihanan marjaisa tuoksu, ihan kuin olisi keittänyt jotain marjamehuja. Siivilöimme kukat harsokankaan läpi ja lisäsimme liemeen alunaa 10g/100g lankoja. Liemi näytti lupaavan sini-lilalta. Laitoimme tähän liemeen yhden vyyhdin puuvillalankaa, toisen puuvilla-villalankaa ja kolmantena pienen vyyhdin keltaista villalankaa.


Värjäys lupiinin kukilla onnistui hyvin. Eri laatuisiin lankoihin väri tarttui hieman eri tavalla. Olin erittäin tyytyväinen, että jaksoimme vielä kokeilla värjäystä vielä uudestaan. Tässä kaikki minun lankani, jotka värjäsin. Vasemmalla silkki-merinolanka, joka on värjätty suopursulla. Seuraavana puuvilla-villalanka, joka on värjätty lupiinin kukilla. Sen alla myös lupiineilla värjätty puuvillalanka. Seuraavana kaikista haalein väri, joka on puuvillalanka värjättynä lupiinin varsilla ja lehdillä ja viimeisenä Huopanen-lanka, joka on värjätty ensimmäisellä lupiinin kukkien liemellä, josta vesi kiehui yli eikä siis ihan onnistunut odotusten mukaan. Väri on kyllä ihan kaunis noinkin. 


Olen tyytyväinen kasvivärjäyskokeiluuni ja saatan kokeilla sitä joskus vielä uudestaan. Väreistä tulee kasveilla värjäten niin luonnollisia ja murrettuja. Ja kaikki sävyt sopivat hyvin yhteen. Silkki-merinolankaa lukuunottamatta kaikki langat olivat kaapistani ja nyt pitäisi keksiä niille käyttökohteita. Muutama suunnitelma onkin jo mielessä. 


Ihania kesäpäiviä!

Kommentit

  1. Kaunista väriä tulee lupiinin kukista ja niitä riittää, ainakin toistaiseksi. Ja kyllä tuo keltainen vyyhtikin on ihan silmiä hivelevää. Se tässä kasvivärjäyksessä on kiehtovaa kun tiedä minkälainen väri milloinkin tulee ja tuo värien yhteensopivuus!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Totta. Kasvivärjäys on kyllä kiehtovaa ja innostavaa. Ehkä juurikin se lopputuloksen yllätyksellisyys kiehtoo. Ja lankojen värit ovat kauniita ja todellakin hyvin yhteensopivia.

      Poista

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Helppo pipo ohjeineen

Huomasin viikko sitten somesta, että asunnottomille oli meneillään pipojen, lapasten ja sukkien keräys. Minulla oli juuri siinä vaiheessa kesken neuletyö, johon olin vähän kyllästynyt. Kaipasin siis vaihtelua. Pengoin lankalaatikkoni läpi ja löysin neljä pientä kerää jämälankoja, jotka olivat suunnilleen samanpaksuisia (vastasivat paksuudeltaan ehkä Novitan Isoveli-lankaa) ja sopivat väreiltään jotenkin yhteen. Päätin osallistua hyväntekeväisyysprojektiin neulomalla pipon.  Malttamattomana en jaksanut tehdä mallitilkkua ja loin summittaisesti silmukoita. Muutaman kerroksen jälkeen totesin pipon olevan lasten kokoa ja purin työn. Toisen kerrankaan jälkeen silmukoita ei ollut tarpeeksi. Kolmannella kerralla onnistui. Tästä opin taas kerran sen, että nopeammin olisin saanut valmista, jos olisin malttanut mieleni ja tehnyt edes pienen mallitilkun.  Loin onnistuneeseen pipoon 90 silmukkaa 3,5:n puikoille. Olen saanut jonkun käsityölehden kylkiäisenä Prymin ergonomiset puiko

Ainakin yksi huivi vielä...

Olen kertonutkin, että huivejä on mielestäni kiva tehdä eikä niitä ole koskaan liikaa. Käytän huiveja töissä, jos nyt en ihan päivittäin, niin ainakin viikottain, varsinkin kylmien säiden aikana. Huivi tuo väriä asuun ja lämmittää.  Neuloin talven aikana itselleni villapaidan ja siihen myös jonkinlaisen irtokauluksen. Kaulus tai tuubi venyi käytössä, eikä se oikein tuntunut sopivalta. Venyessään siitä tuli liian kapea ja roikkuva.  Hiihtolomalla olin neulomassa Neuloosissa ja sain sieltä idean. Neuloosin Anne oli tehnyt ihanan kevyen huivin reikäneuleisenä. Ohje oli helppo ja valmis huivi näyttävä. Minulla oli vielä villapaidan lankaa jäljellä, joten päätin kokeilla. Huivissa on 37 silmukkaa. Ensimmäinen silmukka neulotaan aina oikein. Sen jälkeen langankierto ja kaksi silmukkaa oikein yhteen. Tätä jatketaan kerros loppuun. Anne oli tehnyt nurjilla silmukoilla, jolloin siitä tuli hieman eri näköinen. Tämä huivi valmistui nopeasti ja lopputulos on runsas ja ilm

Elämäni ensimmäinen neulottu hame

Sain joku aika sitten KlompeLOMPE-kirjan arvioitavaksi ja ihastuin kirjaan välittömästi. Sen tyyliin, sopivan tuntuisiin ohjeisiin ja suloisiin kuviin. Kirjasta bongasin neulotun hameen ohjeen, joka sai ajatukseni liikkeelle. Eipä ollut aikaisemmin tullut edes mieleen neuloa hametta. Se tuntui jotenkin mahdottomalta. Toisaalta, käytänhän trikoista hametta, miksen siis neulottuakin. Lisäksi talvisin palelen töissä jatkuvasti, joten lämmittävät vaatteet eivät olisi pahitteeksi. Miksi siis hame ei olisi seuraava neuleprojekti? Lainasin kirjastosta toisenkin KlompeLOMPE- kirjan, Ihania neuleita lapsille. Sieltä löytyi Siksak- hame mielestäni vielä kauniimmalla pintaneulekuviolla. Se siis valikoitui lopulta neulottavakseni. Ostin Neuloosista Langin Novena baby alpaca- lankaa, joka on hyvälaatuista ja kestää jonkin verran kulutusta. Vyötteen tietojen mukaan lanka kestää jopa 30 asteen hellävaraista konepesua. Hame joutuu paljon kovempaan käyttöön kuin vaikkapa paita tai huivi, joten la