Siirry pääsisältöön

Lankojen värjäystä kasveilla osa 1


Meillä on tapana viettää ystäväni kanssa joka kesä, ihan oma muutaman päivän käsityöleiri heidän mökillään. Useampana vuonna olemme tehneet jotain kumpaakin kiinnostavaa ja kokeilleet jotain uutta käsityö- tai askartelutekniikkaa. Aikaisempina vuosina olemme innostuneet nokipainannasta, kuvansiirrosta, makrame-solmuilusta ja betonitöistä

Tämän vuoden kokeiltava asia oli kasveilla lankojen värjääminen. Jonna, ystäväni, oli jo talven aikana aiheeseen perehtynyt ja kokeillutkin sitä vähän. Ensimmäisenä keräsimme kasveja ja laitoimme kiehumaan yhteen kattilaan lupiinin kukkia, toiseen lupiinin varsia ja lehtiä ja kolmanteen suopursuja. Lehdet ja varret olimme pilkkoneet saksilla pienemmiksi.


Jätimme kasvit kiehumaan noin tunniksi. Onneksi keitoksemme kiehuivat ulkosalla, emme nimittäin seuranneet vierestä koko ajan kasvien kiehumista. Ulkona oli kylmä ja kahvia oli mukavampi juoda sisällä. Tästä johtuen ensimmäinen lupiinin kukkien keitosvesi kiehui melkein kokonaan yli. Lisäsimme kuitenkin hieman vettä lupiiniliemeen ja päätimme värjätä siinä vain pienen määrän lankaa. 


Kun kasvit olivat kiehuneet tarpeeksi, kaadoimme liemen puuvillaharson läpi, jotta kasvin osat saatiin liemestä pois. Lisämme liemeen alunaa sopivasti (noin 10g alunaa/100g lankaa). Liemen piti olla koko ajan lämmintä, mutta se ei saanut kiehua. Yllä olevassa kuvassa näkyy lupiinien varsista ja lehdistä tehty liemi, jossa on valkoinen puuvillalanka ja pinkki villalanka värjäytymässä. 


Tämä vihertävä liemi ja lanka on lupiinien kukkien vähäinen värjäysliemi, johon on laitettu valkoista Huopanen-lankaa. 


Yllä olevassa kattilassa on suopursujen värjäämä vesi ja siellä yksi vyyhti villalankaa ja toinen silkki-merinoa. Me annoimme lankojen värjäytyä kattiloissaan noin tunnin ajan, jonka jälkeen sammutimme hellan levyt. Tämän jälkeen jätimme langat värjäysveteen vielä yön ajaksi. 


Aamulla huuhtelimme vyyhdit järvivedessä, laitoimme ne kuivumaan ja ihastelimme työmme tuloksia. Väri tarttui lankoihin hieman eri tavalla riippuen langan laadusta. Kuvissa näkyy viisi vyyhtiä ja ne on värjätty seuraavasti, vyyhdit vasemmalta lukien:
- valkoinen puuvillalanka lupiinien varsi-lehti värjäys
- valkoinen huopuva lanka lupiinien kukat (tosin hieman liian vähän värjäävää nestettä)
- pinkki villalanka, lupiinien varsi-lehti värjäys
- valkoinen villalanka, suopursut
- valkoinen silkki-merinolanka, suopursut

Seuraavana päivänä oli vielä pakko hakea uusi iso kimppu lupiineja ja kokeilla sama uudestaan. Sen onnistumisesta lupaan kirjoittaa uuden postauksen lähipäivinä. (Tästä linkistä pääset lukemaan lupiinipostauksen.)


Olin aina ajatellut, että lankojen värjääminen kasveilla on kovin haasteellista ja työlästä. Sellaiselta, etten minä sitä uskalla lähteä kokeilemaan. Kokeilu osoitti, ettei se kovin vaikeaa ollutkaan. Tosin muiden postauksia aiheesta lukiessani huomasin, että tapoja värjätä lankoja on ilmeisesti monia. Meidän värjäyksemme onnistuivat tällä tavalla ihan hyvin ja olimme tyytyväisiä lopputuloksiin. Vielä emme tiedä, kuinka väri pysyy langoissa, kun niitä pesee. Toivotaan kuitenkin, että pysyy. 

Lupiinien kukinta taitaa jo olla ohi, mutta monenlaisia kasveja lankojen värjäykseen löytyy luonnosta vaikka kuinka paljon. Suosittelen kokeilemaan. 

Kommentit

 1. Minunkin on pitänyt monta kertaa kokeilla kasvivärjäystä. Upeita värejä olette saaneet lankoihinne! Kiva oli lukea tästä testauksesta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tämä oli kyllä innostavaa. Kiva, jos tykkäsit lukea tästä. Viikonloppuna on luvassa toinen osa.

   Poista
 2. Mielenkiintoisia kesäpuuhia teillä.
  Kauniita lankoja saittekin aikaiseksi <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nämä oli juurikin kesäpuuhia. Ja mielellään ulkona tehtäviä. Sotkua nimittäin saattaisi syntyä sisätiloissa. Kiitos, tykkään itsekin paljon lankojen murretuista väreistä.

   Poista
 3. Tämä on koukuttavaa puuhaa. Kiva kun kirjoitit testauksestanne, se inspiroi aina.....ja kauniita lankoja tuli. Lopputuloksesta tosiaankaan aina tiedä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos viestistä! Sinulla taitaa olla kokemusta asiasta :-) Tämä saattaa kyllä olla juurikin sellaista hommaa, johon koukuttuu. Niin ihanaa kesäpuuhaa, jossa saa olla ulkona ja tutkia luontoa ja saa vielä lopputuloksena kauniita värejä (ja joskus yllätyksellisiä) langoissa.

   Poista

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Helppo pipo ohjeineen

Huomasin viikko sitten somesta, että asunnottomille oli meneillään pipojen, lapasten ja sukkien keräys. Minulla oli juuri siinä vaiheessa kesken neuletyö, johon olin vähän kyllästynyt. Kaipasin siis vaihtelua. Pengoin lankalaatikkoni läpi ja löysin neljä pientä kerää jämälankoja, jotka olivat suunnilleen samanpaksuisia (vastasivat paksuudeltaan ehkä Novitan Isoveli-lankaa) ja sopivat väreiltään jotenkin yhteen. Päätin osallistua hyväntekeväisyysprojektiin neulomalla pipon.  Malttamattomana en jaksanut tehdä mallitilkkua ja loin summittaisesti silmukoita. Muutaman kerroksen jälkeen totesin pipon olevan lasten kokoa ja purin työn. Toisen kerrankaan jälkeen silmukoita ei ollut tarpeeksi. Kolmannella kerralla onnistui. Tästä opin taas kerran sen, että nopeammin olisin saanut valmista, jos olisin malttanut mieleni ja tehnyt edes pienen mallitilkun.  Loin onnistuneeseen pipoon 90 silmukkaa 3,5:n puikoille. Olen saanut jonkun käsityölehden kylkiäisenä Prymin ergonomiset puiko

Ainakin yksi huivi vielä...

Olen kertonutkin, että huivejä on mielestäni kiva tehdä eikä niitä ole koskaan liikaa. Käytän huiveja töissä, jos nyt en ihan päivittäin, niin ainakin viikottain, varsinkin kylmien säiden aikana. Huivi tuo väriä asuun ja lämmittää.  Neuloin talven aikana itselleni villapaidan ja siihen myös jonkinlaisen irtokauluksen. Kaulus tai tuubi venyi käytössä, eikä se oikein tuntunut sopivalta. Venyessään siitä tuli liian kapea ja roikkuva.  Hiihtolomalla olin neulomassa Neuloosissa ja sain sieltä idean. Neuloosin Anne oli tehnyt ihanan kevyen huivin reikäneuleisenä. Ohje oli helppo ja valmis huivi näyttävä. Minulla oli vielä villapaidan lankaa jäljellä, joten päätin kokeilla. Huivissa on 37 silmukkaa. Ensimmäinen silmukka neulotaan aina oikein. Sen jälkeen langankierto ja kaksi silmukkaa oikein yhteen. Tätä jatketaan kerros loppuun. Anne oli tehnyt nurjilla silmukoilla, jolloin siitä tuli hieman eri näköinen. Tämä huivi valmistui nopeasti ja lopputulos on runsas ja ilm

Elämäni ensimmäinen neulottu hame

Sain joku aika sitten KlompeLOMPE-kirjan arvioitavaksi ja ihastuin kirjaan välittömästi. Sen tyyliin, sopivan tuntuisiin ohjeisiin ja suloisiin kuviin. Kirjasta bongasin neulotun hameen ohjeen, joka sai ajatukseni liikkeelle. Eipä ollut aikaisemmin tullut edes mieleen neuloa hametta. Se tuntui jotenkin mahdottomalta. Toisaalta, käytänhän trikoista hametta, miksen siis neulottuakin. Lisäksi talvisin palelen töissä jatkuvasti, joten lämmittävät vaatteet eivät olisi pahitteeksi. Miksi siis hame ei olisi seuraava neuleprojekti? Lainasin kirjastosta toisenkin KlompeLOMPE- kirjan, Ihania neuleita lapsille. Sieltä löytyi Siksak- hame mielestäni vielä kauniimmalla pintaneulekuviolla. Se siis valikoitui lopulta neulottavakseni. Ostin Neuloosista Langin Novena baby alpaca- lankaa, joka on hyvälaatuista ja kestää jonkin verran kulutusta. Vyötteen tietojen mukaan lanka kestää jopa 30 asteen hellävaraista konepesua. Hame joutuu paljon kovempaan käyttöön kuin vaikkapa paita tai huivi, joten la