Siirry pääsisältöön

Lankojen värjäystä kasveilla osa 1


Meillä on tapana viettää ystäväni kanssa joka kesä, ihan oma muutaman päivän käsityöleiri heidän mökillään. Useampana vuonna olemme tehneet jotain kumpaakin kiinnostavaa ja kokeilleet jotain uutta käsityö- tai askartelutekniikkaa. Aikaisempina vuosina olemme innostuneet nokipainannasta, kuvansiirrosta, makrame-solmuilusta ja betonitöistä

Tämän vuoden kokeiltava asia oli kasveilla lankojen värjääminen. Jonna, ystäväni, oli jo talven aikana aiheeseen perehtynyt ja kokeillutkin sitä vähän. Ensimmäisenä keräsimme kasveja ja laitoimme kiehumaan yhteen kattilaan lupiinin kukkia, toiseen lupiinin varsia ja lehtiä ja kolmanteen suopursuja. Lehdet ja varret olimme pilkkoneet saksilla pienemmiksi.


Jätimme kasvit kiehumaan noin tunniksi. Onneksi keitoksemme kiehuivat ulkosalla, emme nimittäin seuranneet vierestä koko ajan kasvien kiehumista. Ulkona oli kylmä ja kahvia oli mukavampi juoda sisällä. Tästä johtuen ensimmäinen lupiinin kukkien keitosvesi kiehui melkein kokonaan yli. Lisäsimme kuitenkin hieman vettä lupiiniliemeen ja päätimme värjätä siinä vain pienen määrän lankaa. 


Kun kasvit olivat kiehuneet tarpeeksi, kaadoimme liemen puuvillaharson läpi, jotta kasvin osat saatiin liemestä pois. Lisämme liemeen alunaa sopivasti (noin 10g alunaa/100g lankaa). Liemen piti olla koko ajan lämmintä, mutta se ei saanut kiehua. Yllä olevassa kuvassa näkyy lupiinien varsista ja lehdistä tehty liemi, jossa on valkoinen puuvillalanka ja pinkki villalanka värjäytymässä. 


Tämä vihertävä liemi ja lanka on lupiinien kukkien vähäinen värjäysliemi, johon on laitettu valkoista Huopanen-lankaa. 


Yllä olevassa kattilassa on suopursujen värjäämä vesi ja siellä yksi vyyhti villalankaa ja toinen silkki-merinoa. Me annoimme lankojen värjäytyä kattiloissaan noin tunnin ajan, jonka jälkeen sammutimme hellan levyt. Tämän jälkeen jätimme langat värjäysveteen vielä yön ajaksi. 


Aamulla huuhtelimme vyyhdit järvivedessä, laitoimme ne kuivumaan ja ihastelimme työmme tuloksia. Väri tarttui lankoihin hieman eri tavalla riippuen langan laadusta. Kuvissa näkyy viisi vyyhtiä ja ne on värjätty seuraavasti, vyyhdit vasemmalta lukien:
- valkoinen puuvillalanka lupiinien varsi-lehti värjäys
- valkoinen huopuva lanka lupiinien kukat (tosin hieman liian vähän värjäävää nestettä)
- pinkki villalanka, lupiinien varsi-lehti värjäys
- valkoinen villalanka, suopursut
- valkoinen silkki-merinolanka, suopursut

Seuraavana päivänä oli vielä pakko hakea uusi iso kimppu lupiineja ja kokeilla sama uudestaan. Sen onnistumisesta lupaan kirjoittaa uuden postauksen lähipäivinä. (Tästä linkistä pääset lukemaan lupiinipostauksen.)


Olin aina ajatellut, että lankojen värjääminen kasveilla on kovin haasteellista ja työlästä. Sellaiselta, etten minä sitä uskalla lähteä kokeilemaan. Kokeilu osoitti, ettei se kovin vaikeaa ollutkaan. Tosin muiden postauksia aiheesta lukiessani huomasin, että tapoja värjätä lankoja on ilmeisesti monia. Meidän värjäyksemme onnistuivat tällä tavalla ihan hyvin ja olimme tyytyväisiä lopputuloksiin. Vielä emme tiedä, kuinka väri pysyy langoissa, kun niitä pesee. Toivotaan kuitenkin, että pysyy. 

Lupiinien kukinta taitaa jo olla ohi, mutta monenlaisia kasveja lankojen värjäykseen löytyy luonnosta vaikka kuinka paljon. Suosittelen kokeilemaan. 

Kommentit

 1. Minunkin on pitänyt monta kertaa kokeilla kasvivärjäystä. Upeita värejä olette saaneet lankoihinne! Kiva oli lukea tästä testauksesta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tämä oli kyllä innostavaa. Kiva, jos tykkäsit lukea tästä. Viikonloppuna on luvassa toinen osa.

   Poista
 2. Mielenkiintoisia kesäpuuhia teillä.
  Kauniita lankoja saittekin aikaiseksi <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nämä oli juurikin kesäpuuhia. Ja mielellään ulkona tehtäviä. Sotkua nimittäin saattaisi syntyä sisätiloissa. Kiitos, tykkään itsekin paljon lankojen murretuista väreistä.

   Poista
 3. Tämä on koukuttavaa puuhaa. Kiva kun kirjoitit testauksestanne, se inspiroi aina.....ja kauniita lankoja tuli. Lopputuloksesta tosiaankaan aina tiedä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos viestistä! Sinulla taitaa olla kokemusta asiasta :-) Tämä saattaa kyllä olla juurikin sellaista hommaa, johon koukuttuu. Niin ihanaa kesäpuuhaa, jossa saa olla ulkona ja tutkia luontoa ja saa vielä lopputuloksena kauniita värejä (ja joskus yllätyksellisiä) langoissa.

   Poista

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Puikon ensimmäinen silmukka -neuloa vai ei?

Olen oppinut neulomaan joskus alakoulun ensimmäisillä luokilla. Seurasin aikani äitini neulomista ja halusin oppia saman myös itse. Äiti opetti minulle silmukoiden luomisen ja oikean silmukan neulomisen. Niillä ohjeilla syntyi jo ensimmäinen valmis työ. Taisi olla joku patalapun tapainen. Seuraavaksi syntyi muistaakseni puvustoa Barbielle. Äidin ohjeissa puikon ensimmäinen silmukka nostettiin neulomatta. Oranssissa tilkussa näkyy miltä neuleen reuna näyttää. Tätä ohjetta olen noudattanut useimmiten neuloessani. Neuleen reunasta on tällä tavalla ihan ok, siisti ja tasainen. Ei kuitenkaan mitenkään erityinen. Välillä olen kokeillut myös puikon ensimmäisen silmukan neulomista. Mallina tästä on tummempi sininen tilkku. Tätä olen tehnyt varsinkin, jos sillä on ollut merkitystä onko silmukka neulottu nurin vai oikein. Tämäkin on ollut ihan käyttökelpoinen ja joissakin tilanteissa erittäin tarpeellinen. Tällä viikolla opin uuden tavan aloittaa neule. Työkaverini opetti ta

Ainakin yksi huivi vielä...

Olen kertonutkin, että huivejä on mielestäni kiva tehdä eikä niitä ole koskaan liikaa. Käytän huiveja töissä, jos nyt en ihan päivittäin, niin ainakin viikottain, varsinkin kylmien säiden aikana. Huivi tuo väriä asuun ja lämmittää.  Neuloin talven aikana itselleni villapaidan ja siihen myös jonkinlaisen irtokauluksen. Kaulus tai tuubi venyi käytössä, eikä se oikein tuntunut sopivalta. Venyessään siitä tuli liian kapea ja roikkuva.  Hiihtolomalla olin neulomassa Neuloosissa ja sain sieltä idean. Neuloosin Anne oli tehnyt ihanan kevyen huivin reikäneuleisenä. Ohje oli helppo ja valmis huivi näyttävä. Minulla oli vielä villapaidan lankaa jäljellä, joten päätin kokeilla. Huivissa on 37 silmukkaa. Ensimmäinen silmukka neulotaan aina oikein. Sen jälkeen langankierto ja kaksi silmukkaa oikein yhteen. Tätä jatketaan kerros loppuun. Anne oli tehnyt nurjilla silmukoilla, jolloin siitä tuli hieman eri näköinen. Tämä huivi valmistui nopeasti ja lopputulos on runsas ja ilm

Suolalyhty

Tänä talvena ennen joulua ei juuri pakkasia ollut ja valkoinen joulukin jäi haaveeksi. Näinkin usemmassa paikassa lasipurkeista tehtyjä lyhtyjä, joihin suolalla oli saatu huurteinen kuvio. Purkit näyttivät hyvältä ja ohje tuntui olevan helppo toteuttaa. Työkiireiltäni en ehtinyt hommaa kovin ajoissa aloittaa. Jouluviikolla, 4 päivää ennen aattoa, laitoin kahteen tädiltäni saamaani Karhulan lasipurkkiin merisuolaa reilun kerroksen purkin pohjalle. Kaadoin päälle lämmintä vettä sen verran, että suolarakeet peittyivät. Jossakin ohjeessa oli maininta, että suola nouseen purkin reunoja pitkin paremmin lämpimässä. Jätin purkit keittiön tasolle ja siirtelin jouluruokien valmisteluiden lomassa lämpimiin paikkoihin. Jouluaattona pienempi lyhty näytti hyvältä ja poltinkin siinä tuikkua. Isompi tuntui jämähtäneet paikoilleen. Muutaman päivän päästä oli kuitenkin isommassakin purkissa tapahtunut toivottua muutosta. Sain joulun pyhiksi siis kaksi talvista lyhtyä, joissa oli kauniit h