Siirry pääsisältöön

Oslo-pipo ja muut neulelahjat

Oslo-pipo

Uusi vuosi on alkanut ja olen lomaillut oikein kunnolla. Olen ottanut rennosti ja viettänyt aikaa perheen kanssa kotoillen. Hämmästyksekseni olen katsonut jopa muutaman elokuvan ilman neuletta käsissäni. Poikkeuksellista minulle, mutta tauko tekee hyvää, mukavasta harrastuksestakin. Loppulomasta sain siivottua työhuoneeni ja tehtyä pari pitkään keskeneräisenä ollutta käsityötä loppuun. Joten voin aloittaa tämän vuoden melkein puhtaalta pöydältä.

pipo lapselle

Tässä postauksessa kuitenkin vielä viime vuoden neulomuksiani, nimittäin joululahjaneuleet. Minä harvemmin innostun mistään hitti-asiasta. Tai olen vähän mattimyöhänen ja toteutan idean vasta sitten, kun se ei enää ole hitti. Viime syksynä Oslo-pipoja valmistui monen bloggarin toimesta ja niitä vilahteli Insta-tileillä usein. Kiinnostuin piposta sen yksinkertaisuuden vuoksi. Päätin neuloa kummipojalleni sellaisen joulupakettiin, koska arvelin alakouluikäisen käyttävän sellaista. Kummitäti kun ei ole ehkä muuten aallonharjalla nykymuodin suhteen.  

pipo diy

Ostin Titityystä ohjeessakin käytettyä Arwettaa, joka on 80% merinovillaa ja 20% nylonia. Ohjeen ostin Ravelrystä. Ohje on englanniksi, mutta oli onneksi ihan ymmärrettävä. Joulukuun alussa oli sopivasti parin päivän koulutus, jossa aloitin pipon. Kaikki ei kuitenkaan sujunut ihan suunnitelmien mukaan. Aloitin pipon juniorikoossa, mutta siitä tuli melko iso. Se oli sopiva jopa aikuisen miehen päähän. Pienen paniikin vallassa aloitin uuden. Vähensin silmukkamäärää ja otin pienemmät puikot käyttöön. Neuloin näin jonkun matkaa ja tajusin, että nyt tulee kyllä ihan liian tiukkaa. Kolmas kerta toden sanoo, oli siis totta tässäkin tapauksessa. Viimeisen ja onnistuneen pipon aloitin lasten koon silmukoilla, joista jätin vielä 6 silmukkaa pois. Neuloin pipon ohjeen puikkokoolla. 

neulottu peruspipo

Pipo valmistui melko nopeasti. Ompelin käsin pipon reunaan tekonahkaisen merkin, jonka olen ratkonut irti tyttäreni rikkinäisistä farkuista. 

pipo helppo

pipo lapselle

Pipon kanssa samaan pakettiin lähti kummipojan isoveljille neulomani huovutetut lapaset. Käytin kaapista löytyneitä Novitan Huopasta ja Joki-lankaa, jotka riittivät lapasiin juuri ja juuri. Ohje myös Novitan sivuilta, mutta vähän soveltaen. 

lapaset huovutettu

Oikein ihanaa alkanutta vuotta sinulle! Kiva, kun olet mukanani uuden vuoden alkaessa. Nautitaan  tänä loppiaisviikonloppuna vielä viimeisistä joulun tunnelmista ja lopuista jouluherkuista!

Kommentit

  1. Vasta huomasin tämän postauksesi. Viime syksynä alkoi tosiaan Oslo-pipoja vilistä blogeissa ja nyt huomasin katukuvassa tänä syksynä tuollaisten pipojen ilmestyneen oikein kauppoihin ja kaiken kansan päähän. Pitkään taistelin mutta tällä viikolla ostin itsekin ohjeen. Mitähän kokoa minun nyt pitäisi sitten tehdä, ehkä jotain lasten kokoa varmaan omaankin päähäni!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tein toisen samanlaisen pipon itselleni, kun lankaa kummipojan piposta jäi. Omaan pipooni loin silmukoita 94. Oma käsialani on suht löysää. Toivottavasti saat itsellesi kivan ja sopivan pipon. Malli on kyllä nerokkaan yksinkertainen.

      Poista

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Puikon ensimmäinen silmukka -neuloa vai ei?

Olen oppinut neulomaan joskus alakoulun ensimmäisillä luokilla. Seurasin aikani äitini neulomista ja halusin oppia saman myös itse. Äiti opetti minulle silmukoiden luomisen ja oikean silmukan neulomisen. Niillä ohjeilla syntyi jo ensimmäinen valmis työ. Taisi olla joku patalapun tapainen. Seuraavaksi syntyi muistaakseni puvustoa Barbielle. Äidin ohjeissa puikon ensimmäinen silmukka nostettiin neulomatta. Oranssissa tilkussa näkyy miltä neuleen reuna näyttää. Tätä ohjetta olen noudattanut useimmiten neuloessani. Neuleen reunasta on tällä tavalla ihan ok, siisti ja tasainen. Ei kuitenkaan mitenkään erityinen. Välillä olen kokeillut myös puikon ensimmäisen silmukan neulomista. Mallina tästä on tummempi sininen tilkku. Tätä olen tehnyt varsinkin, jos sillä on ollut merkitystä onko silmukka neulottu nurin vai oikein. Tämäkin on ollut ihan käyttökelpoinen ja joissakin tilanteissa erittäin tarpeellinen. Tällä viikolla opin uuden tavan aloittaa neule. Työkaverini opetti ta

Ainakin yksi huivi vielä...

Olen kertonutkin, että huivejä on mielestäni kiva tehdä eikä niitä ole koskaan liikaa. Käytän huiveja töissä, jos nyt en ihan päivittäin, niin ainakin viikottain, varsinkin kylmien säiden aikana. Huivi tuo väriä asuun ja lämmittää.  Neuloin talven aikana itselleni villapaidan ja siihen myös jonkinlaisen irtokauluksen. Kaulus tai tuubi venyi käytössä, eikä se oikein tuntunut sopivalta. Venyessään siitä tuli liian kapea ja roikkuva.  Hiihtolomalla olin neulomassa Neuloosissa ja sain sieltä idean. Neuloosin Anne oli tehnyt ihanan kevyen huivin reikäneuleisenä. Ohje oli helppo ja valmis huivi näyttävä. Minulla oli vielä villapaidan lankaa jäljellä, joten päätin kokeilla. Huivissa on 37 silmukkaa. Ensimmäinen silmukka neulotaan aina oikein. Sen jälkeen langankierto ja kaksi silmukkaa oikein yhteen. Tätä jatketaan kerros loppuun. Anne oli tehnyt nurjilla silmukoilla, jolloin siitä tuli hieman eri näköinen. Tämä huivi valmistui nopeasti ja lopputulos on runsas ja ilm

Suolalyhty

Tänä talvena ennen joulua ei juuri pakkasia ollut ja valkoinen joulukin jäi haaveeksi. Näinkin usemmassa paikassa lasipurkeista tehtyjä lyhtyjä, joihin suolalla oli saatu huurteinen kuvio. Purkit näyttivät hyvältä ja ohje tuntui olevan helppo toteuttaa. Työkiireiltäni en ehtinyt hommaa kovin ajoissa aloittaa. Jouluviikolla, 4 päivää ennen aattoa, laitoin kahteen tädiltäni saamaani Karhulan lasipurkkiin merisuolaa reilun kerroksen purkin pohjalle. Kaadoin päälle lämmintä vettä sen verran, että suolarakeet peittyivät. Jossakin ohjeessa oli maininta, että suola nouseen purkin reunoja pitkin paremmin lämpimässä. Jätin purkit keittiön tasolle ja siirtelin jouluruokien valmisteluiden lomassa lämpimiin paikkoihin. Jouluaattona pienempi lyhty näytti hyvältä ja poltinkin siinä tuikkua. Isompi tuntui jämähtäneet paikoilleen. Muutaman päivän päästä oli kuitenkin isommassakin purkissa tapahtunut toivottua muutosta. Sain joulun pyhiksi siis kaksi talvista lyhtyä, joissa oli kauniit h