Siirry pääsisältöön

Työhuoneeni


Vuodenvaihteen tienoilla tuli siivottua kotia. Kodissamme oleva lapsemme entinen pieni huone toimii tällä hetkellä minun askartelu/ompelu/työhuoneenani. Tykkään työhuoneestani kovasti ja nautin siitä, että käsityöt voi jättää kesken ja laittaa oven perässään kiinni. Usein työhuone kyllä näyttääkin siltä, että hommat ovat jääneet vähän vaiheeseen. Joululomalla oli siis syytä selättää myös työhuoneen kaaos. Siististä huoneesta saattoi ottaa kuviakin ja sen vuoksi esittelen työhuoneeni nyt myös teille.


Työhuoneessani on pitkä työtaso, jossa on äitini vanha saumuri ja säilytettävää tavaraa. Työtaso on kasattu itse maalatusta liimalevystä ja metallisista jaloista. Tykkään asetella hyvää mieltä tuovia esineitä myös näkyville. Työhuoneessani on paljon vanhoja tavaroita, jotka ovat minulle tärkeitä ja joilla on joku tarina. Työhuoneessani on kaksi korkeaa kaappia tavaroiden säilytystä varten. Kaapin oveen olen kerännyt kivoja ja inspiroivia kuvia tai postikortteja. Joukossa on myös muutaman vuoden takainen nokipainantatyö vanhaan nuottipaperiin painettuna. Työhuoneeni seinillä olevat punapohjaiset julisteet on Kööpenhaminan Designmuseon ilmaislehden sivuja.


Ompelukoneeni on loistovalinta lähes kahdenkymmenen vuoden takaa. Kone toimii moitteettomasti ja sillä on ommeltu jokaisen kodin verhot ja useat vaatteet. Ompelukoneen viereen tulee kasattua korjattavia vaatteita ja uusia kankaita, jotka odottavat aikaa käydä niihin käsiksi. Ompelukonepöytä on täyspuinen ihana, pieni työpöytä, joka on saatu vuosia sitten sukulaiselta. 


Säilytys

Säilytän työhuoneessani kaikki käsitöihin tarvittavat välineet ja tarvikkeet. Huoneessa on kaksi korkeaa vaatekaappia, mutta kaikki säilytettävät asiat eivät kaappeihin mahdu. Osa on jätettävä näkösälle. Säilytän ompelulankoja ja nappeja vanhoissa lasipurkeissa, koska ne ovat niin kauniita. Nappeja minulla on ihan liikaa, koska aika harvoin niitä tarvitsee eikä purkista useinkaan löydy tarpeeksi monta samanlaista nappia. Napit ovat kuitenkin niin ihania, ettei niitä raaski poiskaan laittaa. Niistä tulee mieleen lapsuuden leikit mummon nappilaatikolla. Virkkuukoukut ja puikot ovat säilössä kauniissa purkeissa tai kupeissa. Virkkuukoukkujen kuppi on Sami Rinteen design-muki, jonka olen saanut lahjaksi. Välillä juo siitä kyllä kahviakin. Lasipallon olen puhaltanut itse lasinpuhalluskurssilla ja vanha vaaka on äidiltäni. 


Kaavat pyörivät pitkään työhuoneessani vähän ilman suunniteltua paikkaa. Joku aika sitten otin käyttöön kansion, johon laitan yhden vaatteen kaavat yhteen muovitaskuun. Päälle kopioin ompeluohjeen. Näin kaikki vaatteen ompeluun tarvittavat tiedot ovat samassa paikassa. Tämä on ollut mielestäni toimiva systeemi.


Pieniä askarteluun ja korujen tekemiseen tarvittavia osia säilytän ystävältäni isän autotallista saaduissa miljoonalaatikoissa. Ne imevät sisäänsä paljon tavaraa ja pienet asiat ovat helposti löydettävissä.


Kankaat ja myös langat säilytän muovisissa säilytyslaatikoissa. Lankalaatikoita minulla on kaksi ja ne mahtuvat kaappeihin. Kankaita on kolme laatikollista, yksi iso ja kaksi pientä. Yritän pitää kangas- ja lankavaraston mahdollisimman pienenä, enkä ostele materiaalia turhaan. Tällä hetkellä yritän myös tehdä käsitöitä kotoa löytyvistä materiaaleista, jotta saisin varastoja pienemmäksi. Viikonlopun aikana päättelin jo yhden jämälangoista neulotun paidan kaikki miljoonat langanpäät. Esittelen sen teille lähiaikoina.

Ihanaa alkavaa viikkoa ja aurinkoa arkeen! 


Kommentit

 1. Olen kateellinen! Paitsi työhuoneesta, myös siitä, että se on noin ihana! Kuvia katsellessa iskee siivous- ja sisustamishimo itsellenikin. Jos vaikka kävisi taas vuoden alun kunniaksi kankaat läpi ja laittaisi samalla vihdoin kaavat järjestykseen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Nyyti! Tiedän, että olen etuoikeutettu omistaessani kokonaisen huoneen omaa harrastusta varten. Huoneen sisustus on rakentunut vuosien aikana tällaiseksi ja tykkään siitä itsekin. Kiva, jos kuvista tuli inspiraatio järjestää omat tavarat. Täytyy tunnustaa, ettei huone oli aina näin siisti, mutta ehkä näistä kuvista tulee seuraavan sotkun aikana itsellenikin siivousinnostus...

   Poista
 2. Ihania yksityiskohtia koko työhuone täynnä! Kauniisti koottu, aivan omannäköisensä tila.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Milla! Huoneesta on rakentunut vuosien aikana monien mielestäni ihanien, säilytettävien asioiden paikka. Seinällä on esimerkiksi oma lapsuuden aikainen keltainen mekko ja housut, jotka ovat äitini ompelemia. Samaan tilaan olen yrittänyt mahduttaa kaikki oikeasti tarvitsemani asiat. Ja tämä on lopputulos. Tykkään huoneesta itsekin, varsinkin näin siistimpänä versiona.

   Poista
 3. Vastaukset
  1. Kiitos! Kiva, jos postauksesta sai ideoita omaan kotiin tai asioiden säilytykseen.

   Poista
 4. Oih, tuollaisesta työhuoneesta haaveilen itsekin. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva kuulla, Pipo-otus. Tykkään työhuoneessa siitä, että sinne saa jättää keskeneräiset työt levälleen. Olohuoneessa se ei oikein onnistuisi :-)

   Poista

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Puikon ensimmäinen silmukka -neuloa vai ei?

Olen oppinut neulomaan joskus alakoulun ensimmäisillä luokilla. Seurasin aikani äitini neulomista ja halusin oppia saman myös itse. Äiti opetti minulle silmukoiden luomisen ja oikean silmukan neulomisen. Niillä ohjeilla syntyi jo ensimmäinen valmis työ. Taisi olla joku patalapun tapainen. Seuraavaksi syntyi muistaakseni puvustoa Barbielle. Äidin ohjeissa puikon ensimmäinen silmukka nostettiin neulomatta. Oranssissa tilkussa näkyy miltä neuleen reuna näyttää. Tätä ohjetta olen noudattanut useimmiten neuloessani. Neuleen reunasta on tällä tavalla ihan ok, siisti ja tasainen. Ei kuitenkaan mitenkään erityinen. Välillä olen kokeillut myös puikon ensimmäisen silmukan neulomista. Mallina tästä on tummempi sininen tilkku. Tätä olen tehnyt varsinkin, jos sillä on ollut merkitystä onko silmukka neulottu nurin vai oikein. Tämäkin on ollut ihan käyttökelpoinen ja joissakin tilanteissa erittäin tarpeellinen. Tällä viikolla opin uuden tavan aloittaa neule. Työkaverini opetti ta

Ainakin yksi huivi vielä...

Olen kertonutkin, että huivejä on mielestäni kiva tehdä eikä niitä ole koskaan liikaa. Käytän huiveja töissä, jos nyt en ihan päivittäin, niin ainakin viikottain, varsinkin kylmien säiden aikana. Huivi tuo väriä asuun ja lämmittää.  Neuloin talven aikana itselleni villapaidan ja siihen myös jonkinlaisen irtokauluksen. Kaulus tai tuubi venyi käytössä, eikä se oikein tuntunut sopivalta. Venyessään siitä tuli liian kapea ja roikkuva.  Hiihtolomalla olin neulomassa Neuloosissa ja sain sieltä idean. Neuloosin Anne oli tehnyt ihanan kevyen huivin reikäneuleisenä. Ohje oli helppo ja valmis huivi näyttävä. Minulla oli vielä villapaidan lankaa jäljellä, joten päätin kokeilla. Huivissa on 37 silmukkaa. Ensimmäinen silmukka neulotaan aina oikein. Sen jälkeen langankierto ja kaksi silmukkaa oikein yhteen. Tätä jatketaan kerros loppuun. Anne oli tehnyt nurjilla silmukoilla, jolloin siitä tuli hieman eri näköinen. Tämä huivi valmistui nopeasti ja lopputulos on runsas ja ilm

Suolalyhty

Tänä talvena ennen joulua ei juuri pakkasia ollut ja valkoinen joulukin jäi haaveeksi. Näinkin usemmassa paikassa lasipurkeista tehtyjä lyhtyjä, joihin suolalla oli saatu huurteinen kuvio. Purkit näyttivät hyvältä ja ohje tuntui olevan helppo toteuttaa. Työkiireiltäni en ehtinyt hommaa kovin ajoissa aloittaa. Jouluviikolla, 4 päivää ennen aattoa, laitoin kahteen tädiltäni saamaani Karhulan lasipurkkiin merisuolaa reilun kerroksen purkin pohjalle. Kaadoin päälle lämmintä vettä sen verran, että suolarakeet peittyivät. Jossakin ohjeessa oli maininta, että suola nouseen purkin reunoja pitkin paremmin lämpimässä. Jätin purkit keittiön tasolle ja siirtelin jouluruokien valmisteluiden lomassa lämpimiin paikkoihin. Jouluaattona pienempi lyhty näytti hyvältä ja poltinkin siinä tuikkua. Isompi tuntui jämähtäneet paikoilleen. Muutaman päivän päästä oli kuitenkin isommassakin purkissa tapahtunut toivottua muutosta. Sain joulun pyhiksi siis kaksi talvista lyhtyä, joissa oli kauniit h